MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Στις καλένδες το γερμανικό θράσος: Προς τη Βουλή οδεύουν οι συμφωνίες της Ελλάδας για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Με γερμανική κάλυψη οι Τούρκοι στέλνουν και τρίτο γεωτρύπανο στην Αν.Μεσόγειο

Σε θανάσιμο εχθρό της χώρας μας έχει εξελιχθεί το Βερολίνο, το οποίο δεν μπλόκαρε μονο τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά πήγε δύο βήματα παρά πέρα: Παρενέβη με θρασύτητα και προσπάθησε να ελέγξει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, λέγοντας πως έπρεπε να τους ρωτήσουμε πριν συμφωνήσουμε και υπογράψουμε για ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Αντικειμενικός στόχος του Βερολίνου ήταν και είναι να μην θιγούν τα τουρκικά συμφέροντα και η Ελλάδα να προσέλθει στις συζητήσεις με την Άγκυρα έχοντας μειονέκτημα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο να βρίσκεται σε ισχύ.

Τα σκοπίμως παρεξηγημένα κυριαρχικά δικαιώματα και η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Κατά τον μεγάλο Βρετανό θεωρητικό Hedley Bull, «αφετηρία των διεθνών σχέσεων είναι η ύπαρξη κρατών ή ανεξάρτητων πολιτικών κοινοτήτων, καθεμιά από τις οποίες διαθέτει ένα σύστημα διακυβέρνησης και ασκεί κυριαρχία σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος της επιφάνειας της γης και σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού της».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ήφαιστο, «εάν θεωρήσουμε την αρχή της κρατικής κυριαρχίας και το Διεθνές Δίκαιο, που την περιβάλλει, ως τις βασικές κανονιστικές δομές του σύγχρονου διακρατικού συστήματος, η καθιέρωση αμφοτέρων σημαίνει πως ιστορικά η κανονιστική ανάπτυξη του διεθνούς χώρου προσαρμόστηκε στον κοινωνικό και πολιτειακό κατακερματισμό, δηλαδή στην ύπαρξη κυρίαρχων κρατών και διακριτών συλλογικών οντοτήτων. Αυτό σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη διεθνούς αναρχίας, δηλαδή την απουσία παγκόσμιας ή περιφερειακής, μη ηγεμονικής ρυθμιστικής εξουσίας».

The Guardian: «Ο Ερντογάν είναι νταής, η Ευρώπη τον αγνοεί με δικό της ρίσκο»

Η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι τόσο στους αντιπάλους της όσο και στους συμμάχους της συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, και όμως κανείς δεν είναι έτοιμος να δράσει, γράφει σήμερα σε άρθρο γνώμης η βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «νταή» και «απειλή» (τίτλος του άρθρου). 

Η εφημερίδα συγκρίνει τη σκληρή κριτική που ασκεί η Ευρώπη στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο με την απροθυμία της να καταγγείλει ανοιχτά τις πρόσφατες «επιθετικές μηχανορραφίες» στην ανατολική Μεσόγειο μιας άλλης «αιρετής δικτατορίας» –όπως την αποκαλεί – αυτής του Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, βασικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ, φύλακας των συνόρων και σημαντικός παράγοντας στη Συρία και την Εγγύς Ανατολή. Σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, έχει πραγματική στρατηγική σημασία. Ίσως αυτό να εξηγεί την παράξενη σιγή πολλών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά δεν την δικαιολογεί», συνεχίζει το άρθρο, εξαιρώντας από αυτόν τον ευρωπαϊκό «κανόνα» τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Η ΦΑΣΙΖΟΥΣΑ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΦΑΝΕΙΑΣ

Έχουμε γίνει θεατές από την αρχή αυτής της κατ’ επίφασης επιδημίας (από μέσα Μαρτίου), μιας ΕΠΙΣΤΗΜΟΦΑΝΟΥΣ (ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ) συζήτησης που άσχετοι μεταξύ ασχέτων, τρομοκρατούν το κόσμο όχι βεβαία με το αζημίωτο. Θα μπορούσα να αναφερθώ και ονομαστικά, αλλά προτιμώ προς το παρόν να μην το κάνω. 

Αυτές οι περιβόητες επιστημονικές ομάδες που στελεχώνουν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ, συγκροτήθηκαν να προσδώσουν αυθεντία και κύρος στη Κυβερνούσα ομάδα, δηλαδή ΕΠΙΣΤΗΜΟΦΑΝΕΙΑ (ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ). Ταυτόχρονα όμως χτυπάν ανελέητα τον ελληνικό λαό, για το καλό του, μιλώντας συνεχώς για μοντέλα, αλγορίθμους κτλ. έννοιες άγνωστες στον απλό λαό. Αμφιβάλλω βέβαια αν οι ίδιοι που αναφέρουν αυτές τις έννοιες ξέρουν περί τίνος πρόκειται και τελικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά παπαγαλισμοί χείριστου είδους. 

Ξεκίνησε ο τραπεζικός πανικός στην Τουρκία

Mε τη λίρα στο 1:7,36 σε σχέση με το δολάριο, στη χειρότερη επίδοση δηλαδή μεταξύ όλων των αναπτυσσομένων οικονομιών, με τους Τούρκους να έχουν αποσύρει περί τα 2 δις $ σε ξένο συνάλλαγμα από τις τράπεζες την περίοδο του κλειδώματος Μαρτίου-Μαΐου και με τις αγορές χρυσού στα 7 δις $ μέσα σε 15 ημέρες από τους καταθέτες, η χώρα κινδυνεύει όχι μόνο από ένα bank run αλλά, επί πλέον, από μία κρίση του ισοζυγίου πληρωμών της – ενώ, επειδή η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών έχει εγκαταλείψει την Τουρκία, η μοναδική δυνατότητα της κυβέρνησης είναι να πείσει τους Πολίτες να σταματήσουν να μετατρέπουν τα χρήματα τους σε δολάριο και σε χρυσό, καθώς επίσης να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Εναλλακτικά να αυξήσει τα βασικά επιτόκια και να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων – πριν κλιμακωθούν οι «επιθέσεις» στις τράπεζες της. 

Θεσσαλονίκη: Η μάσκα, η ειρωνεία του νεαρού και η άμεση επέμβαση του αστυνομικού με λαβή

( John.k - Είναι φανερό ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ατρόμητη όταν έχει μπροστά της 19χρονους και συνταξιούχους…. Και εκεί που τρέχει να κρυφτεί… είναι όταν έχει μπροστά της τούρκους πράκτορες, Αλβανούς μαφιόζους, λαθρομετανάστες γενικότερα, ναρκέμπορους, οργανωμένες ομάδες πολιτών κλπ. Θρασυδειλία δηλαδή μέχρι εκεί που δεν πάει … Πουλάνε νταηλίκη και «Νόμο» εκεί που τους παίρνει μόνο….. χωρίς ντροπή. Υπερασπίζονται το σάπιο πολιτικό σύστημα που έχει διαλύσει το σύνταγμα, και το κράτος …… και χτυπάνε παιδιά και συνταξιούχους ….. πηγαίνουν τα ψώνια σαν υπηρετριούλες σε εφοπλιστές, βουλευτές, δικαστές, δημοσιογράφοτς και παράγοντες του συστήματος... είναι ο στρατός των αποικιοκρατών στην Ελλάδα που επιβάλουν στους Έλληνες την θέληση των ξένων δυνάμεων, είναι αυτοί που ασκούνε βία, κυρίως για λογαριασμό ξένων συμφερόντων.  

Η κυβέρνηση . αμείλικτη με τις μάσκες και τα πρόστιμα … Με τους Τούρκους όμως στο Αιγαίο …. κοτούλες. Συνεπώς είναι με τους ξένους, εναντίων των Ελλήνων. Είναι 5η φάλαγγα.) 

Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να ακινητοποιηθεί ένας νεαρός που μπήκε χωρίς μάσκα στον σιδηροδρομικό σταθμό της ΘΣΝ στη Θεσσαλονίκη, ο φοιτητής ειρωνεύτηκε τον αστυνομικό. 

Ο νεαρός φοιτητής μπήκε στον σταθμό χωρίς να φοράει μάσκα, όμως αμέσως μετά την παρατήρηση του υπαλλήλου της εταιρίας σεκιούριτι αγόρασε από το φαρμακείο του σταθμού και φόρεσε.