MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Το παράλληλο φορολογικό νόμισμα

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η ιδανική προετοιμασία της εξόδου ενός κράτους από το σύστημα του ευρώ, οπότε αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωζώνη – κυρίως επειδή δεν μπορεί να απαγορευθεί, αλλά μόνο να εκβιαστεί η χώρα που θα το δρομολογούσε προτού καν το επιχειρήσει, προφανώς με τη βοήθεια της ΕΚΤ.

Ανάλυση 

Η νέα ιταλική κυβέρνηση, στην οποία ισχυροποιείται καθημερινά η Λίγκα του Βορά μέσω της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να μιμηθεί τις ελληνικές κυβιστήσεις, αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις – χωρίς όμως να είναι τόσο ανόητη, ώστε να διακινδυνεύει μία μετωπική σύγκρουση με την Ευρωζώνη, αφού δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, όπως δεν ήταν ούτε η Ελλάδα στις αρχές του 2015. 

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠτΔ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ;

Τι μπορεί να περιμένει άραγε κάποιος από ένα σάπιο κράτος, όπου ο ανώτατος άρχοντας του κράτους είναι συνταγματικά ο πλέον ανεύθυνος πολίτης του;

Στο ελληνικό κράτος έχει αντιστραφεί η λογική της ευθύνης. Ο πιο ανεύθυνος πολίτης του είναι ο ΠτΔ και κατερχόμενοι την κλίμακα της ανευθυνότητας ο πλέον υπεύθυνος είναι ο απλός παθών πολίτης. Μόνο που ο πολίτης δεν έχει συνταγματικά καμία εξουσία στα χέρια του για να μπορέσει να αυτοπροστατευθεί και περιμένει μάταια να τον προστατέψουν οι ανεύθυνοι.