MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Μεταξύ Σκύλλας (Τουρκία) και Χάρυβδης (Κομισιόν) για τον Θαλάσσιο Σχεδιασμό

Η Κομισιόν στέλνει την Ελλάδα στα δικαστήρια επειδή δεν κατέθεσε θαλάσσιο χάρτη δραστηριοτήτων, αλλά και η Κύπρος που κατέθεσε, ξεσήκωσε τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
 
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, δήλωσε ότι το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο που κοινοποίησε στην Κομισιόν η Κύπρος, παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων και καλεί την ΕΕ να προτρέψει τη Λευκωσία να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους για εξεύρεση λύσης. Ο Κετσελἰ “συνιστά” η “νότια Κύπρος” να αποδεχθεί τα τετελεσμένα στο νησί.
 

Βροχή τα αρνητικά στοιχήματα για το δολάριο μετά το «σήμα» της Fed – «Καίγεται» το σενάριο ήπιας προσγείωσης

Το δολάριο διεύρυνε την πτώση του την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, αφού ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό έδειξε συγκρατημένη άνοδο τιμών, επιβεβαιώνοντας την στροφή της κεντρικής τράπεζας προς τη μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος. 
 
Τα στοιχήματα κατά του δολαρίου αυξάνονται μετά το σήμα της Federal Reserve για το τέλος της πολιτικής της για νομισματική σύσφιξη.
 
Επενδυτές εκτός Wall Street - ένας όμιλος που περιλαμβάνει αμοιβαία Hedge funds, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και άλλους παράγοντες της αγοράς - αύξησαν τα πτωτικά στοιχήματά τους στο δολάριο την εβδομάδα που έληξε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία CFTC που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023.