MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Δεν θα δούμε φιλικά καμία παρενόχληση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί μειοψηφία του ενός, το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της 

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να μην δημιουργεί εμπόδια στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, απευθύνει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wess Mitchell.

Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο Αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί "μειοψηφία του ενός", καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της με δίκαιο τρόπο.

DW: "Η κρίση χρέους αφήνει τους Έλληνες να πεινάνε και τα παιδιά να υποσιτίζονται"

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες εξαιτίας της κρίσης η οποία έχει πλήξει τη χώρα περιγράφει η Deutsche Welle επικαλούμενη έρευνα του Transnational Institute σύμφωνα με την οποία 14% των μικρών Ελληνόπουλων παραμένει υποσιτισμένο καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν κάθε δεύτερη ημέρα ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. 

Η μονοκρατορία των Η.Π.Α.

Τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα, όπου το δολάριο παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος του πλανήτη, αντανακλούν σχέσεις εξουσίας και όχι το αντίθετο – ενώ είναι μεν δυνατές οι μετατοπίσεις της ισορροπίας δυνάμεων και οικονομικών μεγεθών, αλλά μόνο σε μακροπρόθεσμη βάση και υπό προϋποθέσεις.

Ανάλυση 

Σύμφωνα με τον P.C. Roberts, επικριτή της παγκόσμιας ηγεμονίας των Η.Π.Α., ειδικά του συμπλέγματος στρατού και ασφάλειας που κατά τον ίδιο κυβερνάει την υπερδύναμη, η παγκόσμια τάξη έχει ήδη αλλάξει – ενώ οι Η.Π.Α. έχουν το ένα πόδι στον τάφο, οπότε όποια χώρα συμμαχεί μαζί τους είναι ανόητη (πηγή). Τονίζει δε πως η Κίνα διαθέτει μία μεγαλύτερη και ισχυρότερη βιομηχανική και μεταποιητική οικονομία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η δυνητική εγχώρια καταναλωτική αγορά της είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη – γεγονός που σημαίνει ότι, εφόσον οι οικονομίες βασίζονται στην εγχώρια κατανάλωση, η δυναμικότητα της Κίνας είναι τετραπλάσια από αυτήν των Η.Π.Α.