MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Μόνο ο πλουραλισμός των πληροφοριών μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο

Η αντίληψη των γεγονότων ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Εδώ διαβάζεται το ίδιο σήμα «6» από τον έναν και «9» από τον άλλο.
 
του Τιερί Μεϊσάν
 
Σε όλο τον κόσμο, παρατηρούμε μια πληθώρα μέσων ενημέρωσης, αλλά όχι πολυφωνία. 
 
Όλοι αναφέρονται στις ίδιες πηγές που μεταφέρουν την ίδια εικόνα των γεγονότων. 
 
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ενώ τα γεγονότα υπάρχουν με μοναδικό τρόπο, ο τρόπος με τον οποίο τα αντιλαμβανόμαστε είναι πολλαπλός. 
 
Ήδη από τη δεκαετία του ’80, η UNESCO είχε επισημάνει τον «πληροφοριακό ιμπεριαλισμό»· αυτόν τον τρόπο επιβολής μιας αντίληψης και άρνησης όλων των άλλων. 
 
Σήμερα, η κυριαρχία αυτή εκδηλώνεται με τα News Checkers (Ελεγκτές Ειδήσεων).
Ο μόνος τρόπος για να απελευθερωνόμαστε από αυτό το σύστημα είναι, όχι η δημιουργία νέων μέσων, αλλά νέων πρακτορείων ειδήσεων.
 

Το ΝΑΤΟ αναγκάστηκε να καταρρίψει το ίδιο του το «αφήγημα» – Παραδέχθηκε ότι η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Oι παραδοχές στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου
ήλθαν σε αντίθεση με το αφήγημα του ΝΑΤΟ και των δυτικών μέσων ενημέρωσης για μία …πιθανή «ουκρανική νίκη»
 
Ο στρατιωτικός αντίκτυπος των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία ήταν ένα από τα βασικά θέματα της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 29/11/2022.
 
Στην πράξη, οι παραδοχές στη σύνοδο κορυφής ήλθαν σε αντίθεση με το αφήγημα του ΝΑΤΟ και των δυτικών μέσων ενημέρωσης για μία …πιθανή «ουκρανική νίκη».