Με στόχο να εμποδιστεί η ανάπτυξη που βασίζεται σε ξένα δάνεια, όπως στην Τουρκία ή στην Ελλάδα προηγουμένως, οπότε να μην ακολουθήσει ο «ξαφνικός θάνατος» (Sudden Stop), η πλέον σωστή μέθοδος είναι η γρήγορη αντίδραση όταν μία κυβέρνηση διαπιστώνει δείγματα υπερθέρμανσης της Οικονομίας – κάτι που δυστυχώς δεν έκαναν οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή στην Ελλάδα, με οδυνηρά επακόλουθα. Με απλά λόγια, μία σωστή κυβέρνηση ερευνά αμέσως πού οδηγούνται τα ξένα κεφάλαια – όπου, εάν διαπιστώσει πως χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε νέες παραγωγικές και ανταγωνιστικές μονάδες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ εάν τα χρήματα τοποθετούνται σε μετοχές ή σε ακίνητα, τότε ο κίνδυνος είναι τεράστιος.
MOTD
Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.
Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019
Οι επιπτώσεις της πολιτικής της Fed και των κεφαλαιακών ροών
Πράκτορας της τουρκικής ΜΙΤ: «Εμείς κάψαμε την Ελλάδα - Πότε πραγματοποιήσαμε βομβιστικές επιθέσεις στα νησιά» 03/07/2019 - 17:31 | Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2019 - 18:38 ΤΟΥΡΚΙΑ Πράκτορας της τουρκικής ΜΙΤ: «Εμείς κάψαμε την Ελλάδα - Πότε πραγματοποιήσαμε βομβιστικές επιθέσεις στα νησιά»
Μια... "εξομολόγηση", ενός πράκτορα της ΜΙΤ (ο οποίος δεν ζει πια καθώς εξουδετερώθηκε το 2006 από το ΡΚΚ), δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Sozcu σε άρθρο της.
Ο πράκτορας αυτός (που τον χαρακτηρίζει «ήρωα») φέρεται να έδωσε κάποια συνέντευξη σε δημοσιογράφο πριν το 2006, αναφορικά με τις δράσεις της τουρκικής ΜΙΤ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Λέξεις κλειδιά :
Αλητεία,
Ασύμμετρος Πόλεμος,
Δολιοφθορά,
Ενέργειες,
Εχθροπραξία,
Εχθρότητα,
Θρασύδειλοι,
Ομολογία,
Τουρκία,
Φωτιά
Γερμανία-Γαλλία μοίρασαν τις θέσεις: Η σκληρή απέναντι στην Ελλάδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση Γιούνκερ – Η Κ.Λαγκάρντ στη θέση Ντράγκι
Η γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Την Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι. Ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κοροϊδία ξανά “made in Berlin”, για τις αμυντικές δαπάνες… Προς σύγκρουση βαίνει η Γερμανία με ΗΠΑ;
Παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς τη Γερμανία για την επένδυση κονδυλίων σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ο αμυντικός προϋπολογισμός για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας θα συρρικνωθεί περαιτέρω σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Welt am Sonntag.
Συγκεκριμένα για την περίοδο 2020-2023, οι αμυντικές δαπάνες θα περιοριστούν στο 1,24% από το 1,35% περίπου που είναι σήμερα. Αυτό θα έχει ώς συνέπεια οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να απορροφήσουν 33 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα στο διάστημα αυτής της τριετίας.
Economist: Το δημογραφικό ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αναδιαμόρφωση της Τουρκίας και του πολιτικού Ισλάμ
Economist: Το δημογραφικό ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στις πολιτικές προσπάθειες του Ισλάμ για αναδιαμόρφωση της τουρκικής κοινωνίας
Ο Τούρκος Πρόεδρος T. Erdogan δεν κρύβει την επιθυμία του να διαμορφώσει μια «ευλαβή γενιά», γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist, τονίζοντας όμως ότι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στο πολιτικό Ισλάμ για αναδιαμόρφωση της τουρκικής κοινωνίας είναι το δημογραφικό.
Από το 2002 που το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έγινε η κυρίαρχη δύναμη η εξύψωση του δημόσιου ρόλου του Ισλάμ σε αυτήν τη συνταγματικά κοσμική δημοκρατία ήταν κάτι περισσότερο από σλόγκαν.
Λέξεις κλειδιά :
Αλλαγές,
Δημογραφικό,
Ισλάμ,
Τάσεις,
Τουρκία
Η απειλή κατάρρευσης της Δύσης
Η επιτυχία θαυμάζεται πάνω από όλα. Οι πολιτικοί κερδίζουν την αναγνώριση, επειδή έχουν εκλεγεί και όχι για τις αρχές που αντιπροσωπεύουν. Οι άνθρωποι των επιχειρήσεων εκτιμούνται για την περιουσία τους και όχι για την τιμιότητα τους ή για τη συμβολή των εταιρειών τους στην κοινωνική και οικονομική ευημερία. Ο πλούτος εκτιμάται δραματικά περισσότερο από την καλλιέργεια και τη μόρφωση – η πολιτική δύναμη, ακόμη και αν πηγάζει από τη διαφθορά, ακραία περισσότερο από την ηθική. Το τι είναι δίκαιο, έχει υποταχθεί απόλυτα στο τι είναι πιο αποτελεσματικό – οπότε γίνεται ευκολότερο το να επιτύχει κανείς χωρίς να δίνει καμία προσοχή στο τι είναι δίκαιο. Ίσως είναι περιττό να τονίσω ότι, σε όλα αυτά διακρίνω έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για τη σταθερότητα της κοινωνίας μας.
Ανάλυση
Λυπάμαι που το λέω, αλλά τα δύο ελληνικά κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν ξέρουν τι τους γίνεται όσον αφορά την ελληνική οικονομία – η οποία είναι σε τρισχειρότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2010, ενώ κυριολεκτικά πνέει τα λοίσθια. Το χειρότερο όλων, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόγραμμα, ενώ στηρίζονται ανόητα στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων – αγνοώντας προφανώς τη συγκυριακή τους μείωση που δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμη, ενδεχομένως έως την αλλαγή διοίκησης της ΕΚΤ (ο απερχόμενος επικεφαλής της θέλει απλά να αφήσει τα προβλήματα στον επόμενο), καθώς επίσης τη διαφορά των ονομαστικών επιτοκίων με τα πραγματικά.
Λέξεις κλειδιά :
Ανάλυση,
Ανισότητες,
Διάλυση,
Ε.Ε,
Εισοδήματα,
Ελίτ,
Οικονομία,
Προβλέψεις,
Ύφεση,
Χώρες
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)