MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Μπούγιουρουμ, εφέντη!

Ενώ στην εγχώρια επικαιρότητα ήδη από τα μέσα Νοέμβρη κυριαρχεί στην επικαιρότητα το «φλέγον» ζήτημα του πρωτοχρονιάτικου «κοινωνικού» επιδόματος, που θα μοιράσει η κυβέρνηση στους απόρους και ο ισόβιος υπουργός Χρυσοχοϊδης έχει βαλθεί με τα στρατεύματά του να …απελευθερώσει τη χώρα από είκοσι-εικοσιπέντε καταλήψεις κτιρίων, ο Ερντογάν, πιστός σε κάθε του δέσμευση, ανακοίνωσε το γνωστό μνημόνιο συνεργασίας με την εύθραυστη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» της Τρίπολης (κυριολεκτικώς της Τρίπολης, αφού δεν ελέγχει καμμία άλλη έκταση στην αχανή αυτή χώρα…), δεσμεύοντας πρακτικά όλο το νότιο αιγαίο συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, για έρευνες και εκμετάλλευση. 

ΣΚΟΠΙΑΝΟ Αλήθειες ενοχλητικές για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Εκκλησία.

ARCO Δημήτρης

Η Ελληνική κοινωνία στην πλατεία Συντάγματος εξέφρασε την αντίθεση της στην ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ και το όλο θέμα τέλειωσε στα πλαίσια των Δημοκρατικών διαδικασιών με παράσταση διαμαρτυρίας των Πολιτών. 

Η συνθήκη των Πρεσπών ψηφίστηκε με πλειοψηφία 153 ψήφων μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. 

Στην πολιτική τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση (πρέπει να) επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση, πόσον μάλλον αν έχει πεισθεί ότι θα κερδίσει τις πρόωρες εκλογές. Επομένως, όλα καλά έγιναν με την πρόταση εμπιστοσύνης ΚΑΙ την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Τουρκία ως υποστηρικτής τρομοκρατίας – Απειλές για την Ελλάδα

H Τουρκία κατηγορείται πώς στηρίζει και ενισχύει
τον τρομοκρατικό άξονα του DAESH και της Al Qeada
ενώ ταυτόχρονα περιθάλπτει τους τραυματίες
των παραπάνω σε νοσοκομεία της χώρας.
— πηγή: almasdarnews.com
Έχει ενδιαφέρον κάποιος να δει πώς η γειτονική Τουρκία, όλο και περισσότερο, κάνει χρήση μέσων που για κάποιο λόγο ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θίγει, ούτε το ΝΑΤΟ που υποτίθεται πώς τα θεωρεί και εξωτερική απειλή που μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 5, ούτε φυσικά και η Ε.Ε. που κατά την πάγια τακτική της, απλά κοιτάει ως απλός θεατής. 

Τα μέσα αυτά είναι τρομοκρατικές οργανώσεις με τέτοιο τρόπο μάλιστα που θυμίζει έντονα τις προϋποθέσεις που περιγράφουν τα κράτη που χαρακτηρίζονται ως “υποστηρικτές τρομοκρατίας” (terrorism sponsor states).

Καλεντερίδης: Τι σημαίνει η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της εσπευσμένης ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, με την οποία δόθηκε η άδεια στην κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός μεταξύ των Τούρκων αρθρογράφων, κυρίως μεταξύ εκείνων που είναι ανεξάρτητοι και εκείνων που κινούνται στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Όσοι είναι υπέρ της αποστολής στρατευμάτων, αναπαράγουν το κυβερνητικό «δόγμα» σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία αν μείνει «ακίνητη», αν δηλαδή δεν βγει από τα σύνορά της, θα διαμελιστεί, δικαιολογώντας έτσι όλες τις επιθετικές ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία αλλά και εκείνες που είναι σε εξέλιξη, στην Κύπρο – Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, και εσχάτως στη Λιβύη.

Α.Συρίγος: Τι έρχεται με την υπογραφή EastMed και τον θάνατο του Σουλεϊμανί

Τη σημασία που έχει η κοινή εθνική στρατηγική στην υλοποίηση του ενεργειακού αγωγού EastMed, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας στο Ζάππειο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος. 

Θεωρώντας «εσωτερικό μήνυμα» την υλοποίηση του έργου από «διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις», ο κ. Συρίγος εξηγεί ότι η υπογραφή της συμφωνίας περνάει πολιτικά ένα μήνυμα ότι τα κράτη της περιοχής συνεργάζονται, αλλά και πως η Τουρκία με τη στάση της «επιλέγει ακόμη μια φορά να απομονωθεί». 

Χρήσιμοι ως ηλίθιοι;

Είναι σαφές πως αφενός μεν ο East Med θα αργήσει να κατασκευασθεί, εάν υποθέσουμε πως τελικά θα συμβεί κάτι τέτοιο, αφετέρου ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να στηρίξει την Ελλάδα σε τυχόν σύγκρουση της με την Τουρκία που είναι πλέον πιθανότερη – οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς για ποιό λόγο υπεγράφη τόσο βιαστικά η συμφωνία, καθώς επίσης γιατί θριαμβολογεί η κυβέρνηση. Ελπίζουμε δε να μην αντιμετωπιζόμαστε ξανά ως οι «χρήσιμοι ηλίθιοι», με την έννοια της εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων εις βάρος των δικών μας – όπως θα ήταν τυχόν χρησιμοποίηση της συμφωνίας από το Ισραήλ, ως διαπραγματευτικό χαρτί με την Τουρκία, ενδεχομένως για τη διέλευση αγωγού από αυτήν.