MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Δεν συμμορφώνεστε με το ΝΑΤΟ, συνεργάζεστε με τρομοκράτες! Σφοδρή επίθεση Μακρόν κατά Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους Κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία. 

Η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτήν την αμφισημία στις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. 

Πόσους νόμους μπορεί να αφομοιώσει μια κοινωνία;

Την περίοδο της Τρόικας, ένας ξένος τεχνοκράτης είχε αναρωτηθεί off the record «πόσους νόμους μπορεί να αφομοιώσει μια κοινωνία;», διαπιστώνοντας την τεράστια παραγωγή νέων νόμων που επέβαλαν οι δανειστές στην Ελλάδα. Ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν την παραγωγή νόμων από το 1975 μέχρι σήμερα πάνω από τις 5.000! Έτσι προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα: Πρώτον, η θεσμική αυτή κατάσταση διασφαλίζει τη δυνατότητα του πολίτη να είναι νόμιμος; Δεύτερον, η τεράστια αυτή πολυνομία διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας;

Μια γεύση του μεγέθους της ελληνικής γραφειοκρατίας δόθηκε από μελέτη του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που καταμέτρησε 171.500 ρυθμίσεις μεταξύ 1975-2005, δηλαδή 20 ρυθμίσεις την ώρα! Σε τριάντα χρόνια παρήχθησαν 3.450 νόμοι, 20.580 προεδρικά διατάγματα, 114.905 υπουργικές αποφάσεις, 24.010 αποφάσεις Περιφερειών και 8.575 αποφάσεις διοικητικών αρχών!

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην Μ. Αλατζά. Εφημερίδα «Θράκη».

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην Μ. Αλατζά. Εφημερίδα «Θράκη».

02 Δεκεμβρίου 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία, Λιβύη

Έξι εσωτερικά ρήγματα-κεράκια για τα 70α γενέθλια του ΝΑΤΟ

Γράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς

Οι ηγεσίες των 29 κρατών-μελών της συμμαχίας συνέρχονται στο Λονδίνο το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου για να πάρουν μέρος σε ακόμη μία «επετειακή» σύνοδο κορυφής. Τα ρήγματα είναι ωστόσο πολλά, ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται σε Τραμπ, Μακρόν και Ερντογάν

«Εγκεφαλικά νεκρό» (όπως διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν) ή μήπως «ζωντανό από την κορυφή έως τα νύχια» (όπως αντέτεινε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας); «Σημαντικότερο από όσο ήταν ακόμη και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου» (όπως υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ) ή μήπως απλά «παρωχημένο» (όπως είχε δηλώσει προ τριετίας ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ); Όπως και να το δει κανείς, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να γιορτάσει, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, την επέτειο της συμπλήρωσης 70 ετών από την ίδρυσή του.

Χωρίς εθνική στρατηγική απέναντι στον Ερντογάν

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης 

Τουρκία έχει περιγράψει εδώ και καιρό τα σχέδια και τις επιδιώξεις της όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Με το εφεύρημα του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» διαδήλωνε ακριβώς την πρόθεσή της να συμμετάσχει με κάθε τρόπο στην όποια απόπειρα ελέγχου των υποθαλάσσιων πηγών αερίου ή πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή.