MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ιατρική βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται καθημερινά από νέα δεδομένα όσον αφορά στο νέο κορωνοϊό (SARS-Cov-2). Στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με Διευθυντή τον Καθηγητή και Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο πραγματοποιείται αποδελτίωση των πιο σημαντικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων. 

1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ JOHNS HOPKINS 

Το πρωί της 22ης Μαρτίου 2020, το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακοίνωσε 308.609 κρούσματα με 13.069 θανάτους, ενώ 95.829 έχουν επιβεβαιωμένα αναρρώσει. Στην Κίνα έχουν διαγνωσθεί 81.054 κρούσματα και 3.261 θάνατοι. 

Θα είναι χειρότερα από το 2008, υποστηρίζει ο Άνχελ Γκουρία: Ένα παγκόσμιο σχέδιο Μάρσαλ προτείνει ο ΟΟΣΑ

File Photo: O Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού
Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),
Άνχελ Γκουρία (Angel Gurra) ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Δυσοίωνες προβλέψεις για τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορωναϊού έκανε ο γεγικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, μιλώντας στο BBC. 

Ο κόσμος θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ανακάμψει από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωναϊού, προειδοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο κ. Gurría, δήλωσε ότι το οικονομικό σοκ είναι ήδη μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση. Και συμπλήρωσε ότι αποτελεί “ευσεβή σκέψη” να θεωρεί κανείς ότι οι χώρες θα ανακάμψουν σύντομα. 

Ο κ. Gurría είπε ότι μια πρόσφατη προειδοποίηση ότι μια σοβαρή επιδημία θα μπορούσε να μειώσει το μισό της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 1,5% είναι ήδη υπερβολικά αισιόδοξη. 

Αρμαγεδδών

Είμαστε αντιμέτωποι με το μοναδικό στην ιστορία σταμάτημα της οικονομικής ζωής εκ μέρους των κυβερνήσεων σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη – το οποίο ελπίζουμε πως θα συνοδευθεί από τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των κρατών που έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα. Το συνολικό αποτέλεσμα αυτών των δύο ενεργειών, δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλεφθεί – ενώ χωρίς καμία αμφιβολία οι αναταραχές θα είναι πολύ μεγάλες, εάν τα κράτη δεν ενεργήσουν γρήγορα, μαζικά, αποφασιστικά και μη γραφειοκρατικά. Εντός της Ευρωζώνης δε είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο να λειτουργήσουν όλες οι χώρες μαζί, συντονισμένα και ομοιόμορφα – ενώ η αλληλεγγύη μεταξύ τους είναι απόλυτα αναγκαία. Διαφορετικά η νομισματική ένωση θα καταρρεύσει ξαφνικά, σαν ένας χάρτινος πύργος, συμπαρασύροντας την ΕΕ – με καταστροφικές συνέπειες. Είναι φανερό πάντως πως η ευρωπαϊκή πολιτική δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του οικονομικού σοκ – κρίνοντας από τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία της χώρας του θα συρρικνωθεί μόλις κατά 1%, κάτι που είναι το λιγότερο αφελές, όταν η Γερμανία υπολογίζει με 25%! Για την Ελλάδα, όπου ο εφιάλτης στην Υγεία και στην Οικονομία συνοδεύεται από τα μεταναστευτικά και εθνικά προβλήματα που οι κυβερνήσεις μας άφησαν επίσης άλυτα, η κατάσταση θα είναι τραγική.

BofA: Από μια σούπα νυχτερίδας στην Κίνα… τα χρηματιστήρια έχασαν 24 τρισ. δολ.

Το κραχ είναι μεγαλύτερο από την ύφεση του 1929

Κατά την Bank of America o δείκτης S&P 500 θα κινηθεί σε διάστημα 12 μηνών σε ένα εύρος μεταξύ 2080 με 2640 μονάδων

Από μια σούπα νυχτερίδας στην Κίνα… τα χρηματιστήρια έχασαν 24 τρισεκ. δολάρια, το κραχ είναι μεγαλύτερο από την ύφεση του 1929 αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.