MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Ελληνοτουρκικά - Γεωπολιτική και τα «κλειδιά» της Κυριαρχίας

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , στρατηγός ε.α. , Μανούσος Παραγιουδάκης από το στούντιο των «Αντιθέσεων» και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μέριλαντ και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη 3η Διάσκεψη στο Montego Bay για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας το 1982, Θεόδωρος Καρυώτης από την Ουάσιγκτον , σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις Θαλάσσιες Ζώνες , τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις θέσεις των μεγάλων γεωπολιτικών παικτών στην περιοχή. 

Το βαθύτερο νόημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε Τζαμί είναι σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια κοινότητα, τον χριστιανισμό, την Ελλάδα και την Τουρκία. 


Για την παγκόσμια κοινότητα είναι περιφρόνηση στα οικουμενικά πολιτιστικά δημιουργήματα και σύμβολα.

Για την Χριστιανοσύνη είναι απώλεια ηθική, θρησκευτική, συναισθηματική και συμβολική. 


Οι τρεις μεγάλες πληγές της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μόνο τα προβλήματα της οικονομίας διεθνώς αλλά, επί πλέον, τα πολύ μεγαλύτερα δικά της που υπήρχαν πριν από την κρίση – όπως είναι το λανθασμένο οικονομικό της μοντέλο, ο αποψιλωμένος παραγωγικός της ιστός, το θηριώδες δημόσιο χρέος, το ασύλληπτο κόκκινο ιδιωτικό, οι χρεοκοπημένες τράπεζες κλπ. Ουσιαστικά λοιπόν μοιάζει με μία επιχείρηση-ζόμπι που ευρισκόταν πριν από τον COVID-19 σε καθοδική πορεία, ανίκανη να αναπτυχθεί, υπερχρεωμένη και αφερέγγυα – γεγονός που σημαίνει πως θα ανήκε σε αυτές που δεν θα έπρεπε να διασωθούν, αφού θα ήταν σαν να βάζεις νερό σε έναν κουβά γεμάτο τρύπες, έχοντας την ελπίδα πως το νερό δεν θα συμπεριφερθεί φυσιολογικά και θα γεμίσει τον κουβά. Επομένως, χωρίς τη διαγραφή (=πάγωμα στο διηνεκές) ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου και ιδιωτικού της χρέους, την άμεση αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου έτσι ώστε να αρχίσει να παράγει ξανά πλούτο, το κλείσιμο των τραπεζών με το άνοιγμα νέων, τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων κοκ., η χώρα μας είναι καταδικασμένη να βαδίζει από το κακό στο χειρότερο – ενώ, εάν προσθέσει κανείς τις δύο άλλες μεγάλες πληγές, τα εθνικά και το μεταναστευτικό, θα κατανοήσει την ακόμη μεγαλύτερη κρισιμότητα της κατάστασης μας. Απαιτούνται λοιπόν σκληρές και επώδυνες αποφάσεις, με στόχο τη θεραπεία και των τριών – όχι τα συνήθη ευχολόγια που υιοθετεί η κυβέρνηση, με μία θεατρινίστικη αισιοδοξία που δεν τεκμηριώνεται από τίποτα.