MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Η απώλεια συνανθρώπων μας, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων καθώς και οι τεράστιες καταστροφές δημοσίων υποδομών και ιδιωτικών περιουσιών λόγω της θεομηνίας που έπληξε τη Χαλκιδική, καθιστούν όσο ποτέ αναγκαία τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών. Πολύ δε περισσότερο καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο κίνδυνος καταστροφικών πυρκαγιών για άλλη μια φορά φαντάζει ιδιαίτερα πιθανός. Η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι αλλά και στην Μάντρα επαναφέρει τον προβληματισμό για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξημένων κινδύνων λόγω φυσικών καταστροφών με ιδιαίτερη έμφαση στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες.

Η μαγική εικόνα του χρέους

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη δημοσίων χρεών: (α) το χρέος της Γενικής κυβέρνησης, αυτό που υπολογίζεται από τη συμφωνία του Μάαστριχτ και (β) το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης που είναι υψηλότερο κατά το ποσόν του ενδοκυβερνητικού χρέους και των λοιπών στοιχείων που προβλέπονται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (ESA 2010). Τα δύο αυτά «είδη χρέους» διαφέρουν κατά το ποσόν του εσωτερικού αναγκαστικού δανεισμού που επιταχύνθηκε το 2015 – όπου έκτοτε η κυβέρνηση υποχρεώνει τους πλεονασματικούς οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να καταθέτουν ένα μεγάλο μέρος των πλεονασμάτων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αντί στις εμπορικές τράπεζες, πληρώνοντας επιτόκιο 2,5% για 15 ημέρες.

Ο Αττίλας εισβάλει στην Κύπρο – 20η Ιουλίου 1974: Όταν οι ορδές του Θανάτου αποβιβάστηκαν στην Κερύνεια – Παρελάσεις στα Κατεχόμενα

20 Ιουλίου 1974 – 05:40 το πρωί

Ο Αττίλας εισβάλει στην Κύπρο. Η Τουρκία, επικαλούμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων, αποβιβάζει στρατεύματα στην Κύπρο. 3.000 στρατιώτες, 12 άρματα μάχης M47 και 20 τεθωρακισμένα οχήματα Μ113 και 12 ολμοβόλα αποβιβάζονται στο νησί. Ο Τουρκικός στόλος επιτέθηκε στη Κερύνεια και σε σημεία που βρίσκονταν ελληνοκυπριακές δυνάμεις και παράλληλα η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε περιοχές της Λευκωσίας.

Στις 10:00 υπήρξε η πρώτη εμπλοκή των Τούρκων με δυνάμεις του στρατού ξηράς της Κύπρου (τo 251 Τάγμα Πεζικού, υποστηριζόμενο από μια διμοιρία 5 τεθωρακισμένων τύπου. Παρόλο που κατάφεραν να καταστρέψουν 2 θέσεις πυροβόλων άνευ οπισθοδρομήσεως, απέτυχαν να εκδιώξουν τους Τούρκους από τις θέσεις τους.