MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Στοιχεία «φωτιά» για τους θανάτους στις χώρες με lockdown και χωρίς - Χαμένοι... η οικονομία και η κοινωνία

Μία αποκαλυπτική μελέτη η οποία συγκρίνει τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις χώρες που πήραν αυστηρά μέτρα και στις χώρες που δεν πήραν τόσο αυστηρά μέτρα.


Η χώρα μας βρίσκεται -χονδρικά- εδώ και έναν χρόνο σε lockdown και κοινή ομολογία όλων είναι πως η πανδημία δεν φεύγει, καθώς τα κρούσματα δεν πέφτουν, ή πέφτουν λίγο.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη ο οποίος ουσιαστικά καλούσε τους πολίτες να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή και πως θα γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και πως θα φτιάξει ο καιρός. Δηλώσεις που ουσιαστικά έκαναν «ειδικοί» και κυβερνώντες στην αρχή της πανδημίας, που τότε είχαν κάποια λογική, διότι τότε ήταν κάτι άγνωστο για όλους και η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως θα ενισχύσει το ΕΣΥ ενόψει του δεύτερου κύματος.

Κόλαση η ανεργία – Σύγκριση της τωρινής κρίσης με τις κρίσεις του 2008 και του 1943

Τα τελευταία 100 χρόνια, ο πλανήτης αντιμετώπισε πολλά έντονα οικονομικά φαινόμενα. Μερικά από αυτά ήταν εντελώς καταστροφικά, ειδικά για τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις. Οι "μετεωρολόγοι της οικονομίας" είναι οι οικονομέτρες! Εξειδικευμένοι οικονομολόγοι, οι οποίοι εξετάζουν ιστορικά τα διάφορα οικονομικά φαινόμενα και μπορούν να αναπτύξουν μοντέλα προβλέψεων και εκτιμήσεων.


Ένας δείκτης που προκαλεί το ενδιαφέρον τους είναι η διακύμανση της ανεργίας, διότι οι χρηματαγορές και το εμπόριο, μπορεί να είναι χειραγωγούμενες από τις αγορές. Και να παρουσιάζουν μια επίπλαστη κατάσταση, όπου τα νούμερα ευημερούν αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν. Λένε, ότι "όταν φτερνίζεται η Αμερική, τότε κρυολογεί ολάκερος ο πλανήτης". Γι' αυτό θα εξετάσουμε τον δείκτη της ανεργίας στις ΗΠΑ, όπως διαμορφώθηκε σε περιόδους που η οικονομία αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα.

Οι ψευδαισθήσεις των ελληνικών ελίτ για το Αιγαίο

Θα είχαν εντελώς σαπίσει, μετά από εξήντα γύρους, οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία αν δεν υπήρχε προδιάθεση από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις να ενδώσουν στις πιέσεις ξένων και εγχώριων παραγόντων και, επιτέλους, "οι Μήδοι θα διαβούνε", όπως έλεγε ο Καβάφης. Το μόνο που συγκρατεί κάθε φορά τους κυβερνώντες στην Αθήνα είναι ο τρόμος μήπως η "πλέμπα" ξεσηκωθεί και τους πάρει φαλάγγι. Αν και καμιά φορά φτάνει μονάχα ένας για να κάνει τη δουλειά, όπως είχε γίνει στα τέλη του περασμένου αιώνα.


Γι’ αυτό, πριν έρθουν τα πάνω-κάτω, δεν είναι απίθανο να γίνουν εκλογές νωρίς-νωρίς την άνοιξη και πάντως πριν από οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία. Ώστε, σκέπτονται, με πρόσφατη εντολή, να κλείσουν άφοβα συμφωνία με την Τουρκία. Λάθος! Στοιχειώδες λάθος! Με άλλα κριτήρια ψηφίζει ο κόσμος κυβέρνηση και για άλλους λόγους θα διαδηλώνει εναντίον της, ακόμα και την επομένη των εκλογών, αν κρίνει ότι αυτή παραδίδει τα ιερά και τα όσια.

Ο Covid, ο Hayek και ο δρόμος προς τη δουλεία

Αυτά που προσφέρει το κράτος απαιτούν απαραίτητα τη θυσία της ατομικής ευθύνης – ενώ όσο περισσότερο αυξάνεται η ασφάλεια, τόσο πιο πολύ μειώνεται η ελευθερία. Στην περίπτωση δε του Covid 19, εκείνες οι ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν χωρίς τα αυταρχικά κλειδώματα που μειώνουν την ατομική ευθύνη, θα πληρωθούν με άλλες ζωές που θα χαθούν – δυστυχώς ακριβότερα, δηλαδή με πολύ περισσότερες. Η αιτία είναι το ότι, τοποθετώντας μέσω του κεντρικού κυβερνητικού σχεδιασμού τον Covid 19 σε προτεραιότητα, έναντι άλλων ασθενειών, όπως των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων κοκ. που διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται πολύ αργά, ή φτωχοποιώντας μεγάλες μερίδες του πληθυσμού και επιβαρύνοντας παράλληλα το δημόσιο με θηριώδεις δαπάνες, οι «ζημίες» που θα προκύψουν θα είναι πολύ μεγαλύτερες από την ωφέλεια – τόσο όσον αφορά τους θανάτους και τις ασθένειες, σωματικές ή ψυχικές, όσο και όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας μας και των δημοκρατικών μας θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, μόνο φιλελεύθερη δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση – εκτός από υποχείριο της Γερμανίας που στην ουσία κυβερνάει την Ελλάδα, ως μία εξαθλιωμένη αποικία χρέους της. Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός της δε έγκειται μόνο στο ότι, ξεπουλάει τα πάντα σε εξευτελιστικές τιμές – ακόμη και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις που πρέπει απαραίτητα να ανήκουν στο κράτος.