MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Το Απαγορευμένο Eίναι Πιο Γλυκό

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Η εφαρμογή ενός αυστηρού αντικαπνιστικού νόμου εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης, κοινωνικών προβλημάτων (βλ. αθρόα μετανάστευση, ανεργία και λόγω αυξανόμενης αυτοματοποίησης κτλ.), ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία καπ. μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

Δεν αμφισβητούνται οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος αλλά η εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου σε μία άσχημη χρονική περίοδο με προβλημάτισε και με έκανε να σκεφθώ την Ποτοαπαγόρευση στην Αμερική και τη σχέση της με τη σύγχρονη καπνοαπαγόρευση.

Ο φαύλος, διαβολικός κύκλος του Fisher

Η εποχή του αποπληθωρισμού που ξεκίνησε με την παγκοσμιοποίηση, καθώς επίσης με την άνοδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στη Δύση, φτάνει στο τέλος της – κρίνοντας από τη στροφή των Η.Π.Α. και της Μ. Βρετανίας προς τον οικονομικό εθνικισμό, καθώς επίσης από τα βουνά του χρέους που έχουν συσσωρευτεί και τα οποία μπορούν να μειωθούν μόνο πληθωριστικά (εναλλακτικά με τη χρηματοπιστωτική καταστολή ή/και με τις μαζικές διαγραφές, κάτι που όμως είναι πολύ δύσκολα εφικτό). Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα έχει βυθιστεί ξανά στον αποπληθωρισμό, ενώ είναι σε τέτοιο βαθμό υπερχρεωμένη, όσον αφορά τόσο το δημόσιο, όσο και το κόκκινο ιδιωτικό χρέος που καθιστά αδύνατη τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της – ενώ εκτός από τα οικονομικά της προβλήματα, μαστίζεται επί πλέον από κοινωνικά, μεταναστευτικά και γεωπολιτικά. Στα πλαίσια αυτά δύσκολα μπορεί κανείς να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον – εάν δεν θέλει να κατηγορηθεί ως αιθεροβάμων. 

Η ληστεία του χρυσού της Ελλάδας

Η Ολλανδική ΜΚΟ SOMO, έχει μελετήσει την Eldorado Gold και εξέδωσε μελέτη («Πώς η καναδική εταιρεία Eldorado Gold καταστρέφει το περιβάλλον και τα τοπικά μέσα βιοπορισμού στην Ελλάδα, ενώ δεν πληρώνει φόρους χρησιμοποιώντας ολλανδικές εταιρείες-βιτρίνα»), στην οποία αναφέρει ενδεικτικά πως η χρηματοδότηση μέσω Ολλανδίας (όπου έχει εντοπίσει 9 θυγατρικές θυρίδες με κεφαλαία 1,85 δις € που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα), αντί, για παράδειγμα, απευθείας χρηματοδότηση από την Καναδική μητρική εταιρεία, έχει εξοικονομήσει για την Eldorado Gold (και έχει κοστίσει στην Ελλάδα) περισσότερα από 700.000 € σε φόρους παρακράτησης μέσα σε δύο χρόνια και 1,7 εκ. € σε φόρο εταιρικού εισοδήματος μέσα σε πέντε χρόνια. Ύστερα αναρωτιόμαστε ποιός και πώς χρεοκόπησε την Ελλάδα.