MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις

Θα ήταν ανόητο να αναρωτηθούμε εάν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για την προβλεπόμενη παγκόσμια ύφεση, στασιμότητα ή κρίση – αφού οδηγείται όλο και πιο γρήγορα στο χάος, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη (ακουστικό).

Επικαιρότητα

Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας φαίνεται να ολοκληρώνει τις συζητήσεις της με την ΕΕ, όσον αφορά το BREXIT, με έναν τρόπο όμως που δεν βρίσκει σύμφωνους τους οπαδούς της εξόδου της χώρας – με αποτέλεσμα να την κατηγορούν ότι θέλει να την μετατρέψει σε αποικία της γερμανικής Ευρώπης, καθώς επίσης με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί από τη Βουλή. Υπενθυμίζουμε εδώ πως η έξοδος της Βρετανίας θα είναι βραχυπρόθεσμα κακή για την ίδια, αλλά μακροπρόθεσμα κακή για την ΕΕ – οπότε δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα.

Χρηστικά Η Εφορία παρακολουθεί καταθέσεις- αναλήψεις και καλεί για εξηγήσεις

Κάτω από το άγρυπνο μάτι της Εφορίας βρίσκονται πλέον όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Μια ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ "σκανάρει" συνεχώς όλες τις κινήσεις - καταθέσεις, αναλήψεις, μεταβιβάσεις χρημάτων,δαπάνες με κάρτες κλπ. Κι αν τσεκάρει κάτι ασυνήθιστο ή ύποπτο, χτυπάει συναγερμό. Τα περαιτέρω αναλαμβάνουν οι εφοριακοί και το ΣΔΟΕ, που θα προχωρήσουν σε έρευνες και θα καλέσουν τον δικαιούχο του λογαριασμού να αποδείξει ότι είναι... αθώος.

Ο καταθέτης μπορεί να μπλέξει με την εφορία εάν δεν προσέξει ορισμένες λεπτομέρειες, καθώς με την εφαρμογή του νέου νόμου για το ξέπλυμα χρήματος ισχύουν πολύ αυστηρές διατάξεις.
Η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών είναι πλέον μια πηγή άντλησης πληροφοριών από την εφορία, για την ανίχνευση περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Η Ιταλία δεν θα πέσει - Η ΕΚΤ κατέχει ιταλικό χρέος 380 δισ. και οι διεθνείς τράπεζες 790 δισ ευρώ

Να σημειωθεί ότι εάν ξεπεράσει το spread τις 400 μονάδες βάσης μεταξύ Ιταλικών και Γερμανικών 10ετών ομολόγων οι Ιταλικές τράπεζες, η ΕΚΤ και οι διεθνείς τράπεζες θα υποστούν ζημία περί τα 75 δισεκ. ευρώ. 

Η Ιταλία έχει 2,44 τρισεκ. ευρώ χρέος και 1,78 τρισεκ. ευρώ ΑΕΠ με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 131%. 

Αποτελεί την δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα. 

Η Ελλάδα έχει 180% σχέση χρέους προς ΑΕΠ, με 181 δισεκ. ενεργητικό και 343 δισεκ. χρέος εκ των οποίων πλέον τα 245 δισεκ. το κατέχουν ESM, EFSF, διακρατικά δάνεια. 

Η Ιταλία απάντησε “όχι” στην Κομισιόν – Δεν αλλάζει προϋπολογισμό

Το υπουργικό συμβούλιο του Τζουζέπε Κόντε συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης και απάντησε “όχι” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Κομισιόν που είχε στείλει “τελεσίγραφο” για τον ιταλικό προϋπολογισμό και είχε ζητήσει να γίνει αναθεώρησή του έως χθες. 

Η Ρώμη επιμένει στους στόχους του προσχεδίου το οποίο είχαν απορρίψει οι Βρυξέλλες, τόσο για το έλλειμμα (2,4%) όσο και για την πρόβλεψη για την ανάπτυξη (1,5%).

Χαμένοι στο πέλαγος

Όσο οι Έλληνες θέλουν να γίνονται διευθυντές, managers και golden boys, χωρίς να δίνουν σημασία στις πραγματικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα, τόσο θα βαθαίνει η κρίση – ενώ τόσο θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των ξένων που τελικά θα την εξαγοράσουν, μαζί με όποιους Έλληνες μείνουν ως πάμπτωχοι υπηρέτες τους.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται το χρέος….κανένας δεν μπορεί να προσωποποιήσει τον εχθρό, έτσι ώστε να τον αντιμετωπίσουμε…..λέμε για την πραγματική οικονομία όταν στον πρωτογενή τομέα δεν πρόκειται να δουλέψει κανένας Έλληνας, επειδή όλοι έχουν σπουδάσει για να γίνουν διευθυντές, managers και golden boys…. Ας βρούμε ένα στόχο ώστε να αποκτήσουμε σχέδιο και στρατηγική, αφού αν δεν ξέρεις σε ποιό λιμάνι πηγαίνεις, τι σε νοιάζει τι άνεμος φυσάει; Πόσο μάλλον εμείς που είμαστε χαμένοι στο πέλαγος» (πηγή).

ESM για Ελλάδα: Το «μαξιλάρι» είναι μόνο για την πληρωμή του χρέους

Στην εφημερίδα «Πολίτης Κύπρου» μίλησε ο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί να κερδίσει την πρόσβαση στις αγορές, εάν συνεχίζει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα εξοικονομεί αρκετά κεφάλαια και με το αποθεματικό "μαξιλάρι" δεν χρειάζεται να βιαστεί να βγει στις αγορές, τόνισε.

Ο Strauch δήλωσε ότι η ελληνική υπηρεσία διαχείρισης χρέους κάνει το καλύτερο δυνατό και ακολουθεί μια σωστή στρατηγική για να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές μόνο όταν είναι σκόπιμο.