MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν κάποτε ………ένα Ευρωομόλογο

Plenary session week 28 2015 in Strasbourg -
Conclusions of the European Council
(25-26 June 2015) and of the Euro Summit
(7 July 2015) and the current situation in Greece
Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν κάποτε ένα Ευρωομόλογο, θα λένε στα παιδιά τους οι μελλοντικοί γονείς της γενιάς της πανδημίας. Γιατί κάπως έτσι εξελίσσεται το παραμύθι με το περίφημο Ευρωομόλογο. Ένα εργαλείο ιδιαίτερα απαραίτητο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία κυριολεκτικά έχει κατεβάσει ρολά λόγω κορονοϊού. Έτσι οι ηγέτες εννέα χωρών της ΕΕ με κοινή τους επιστολή ζήτησαν την έκδοση Ευρωομολόγου. Στο εγχείρημα τέθηκε επικεφαλής ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος στην αρχή φάνηκε ότι μάλλον θα πάρει το παιχνίδι πάνω του, συνεπικουρούμενος από τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, και της Σλοβενίας δηλαδή των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στους οποίους προστέθηκε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας μιας άλλης χώρας της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Kathimerini.gr 26/3/2020). 

Απίστευτο: Τα 700 εκατ της Κομισιόν για τον Έβρο καταλήγουν σε ΟΗΕ και μετανάστες, όχι στην θωράκιση των ελληνικών συνόρων

Πυροτέχνημα δίχως κανένα αντίκρισμα η εξαγγελία οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 700 εκατ. ευρώ, από την Κομισιόν 

Πυροτέχνημα και μάλιστα ληγμένο ήταν η εξαγγελία έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 700 εκατ ευρώ, από την Κομισιόν με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο. 

Το κονδύλι υπάρχει και θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, αλλά αποδέκτης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα είναι το ελληνικό κράτος. 

Τράγκας: Μόλις άκουσα τον Μητσοτάκη σκέφτηκα ότι έρχεται θηριώδες μνημόνιο με γερμανική σφραγίδα

Δεν θύμιζε σε τίποτα το Πάσχα, ήταν ατμόσφαιρα Ρομάν Πολάνσκι - Κλιμακώνεται η διεθνής ένταση – η Κίνα θα πληρώσει για την εξαγωγή του κορονοϊού και την οικονομική καταστροφή - Ουάσιγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Αυστραλία σε πλήρη ευθυγράμμιση
 
Σε λίγο θα κληθούμε να πάρουμε θέση. Το δυτικό ημισφαίριο, οι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας, θα θέσουν σε διεθνή οικονομική καραντίνα την Κίνα. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν αποδειχθεί η εσκεμμένη μετάδοση του ιού σε όλο τον κόσμο, το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Ήδη, ευθυγραμμίζονται με τον κο Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν, το Λονδίνο, η Αυστραλία και πολλά κράτη της Δύσης. 

«Cui bono?» στην εποχή της καραντίνας


Υπάρχουν ωφελημένοι από τον κορωνοϊό και ποιοι; Κατ΄ αρχάς η εκτελεστική εξουσία. Όσο και να φαίνεται παράξενο ποτέ, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν ήταν πιο εύκολη η διακυβέρνηση μιας δημοκρατικής χώρας απ’ ότι τώρα με την υγειονομική κρίση. Τώρα που διακυβεύονται υψηλές αξίες όπως η δημόσια υγεία και κλονίζονται η ελευθερία και τα δικαιώματα. 

Προβλέπεται τραπεζικό χάος

Δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί με την πιο εγκληματική συμμορία του πλανήτη, με τη Deutsche Bank, εάν εκραγεί η αγορά παραγώγων που υπολογίζεται μεταξύ 600 τρις $ και 1,2 τετράκις $ – ενώ η ίδια είναι εκτεθειμένη με πάνω από 40 τρις $ ή με άνω του δεκαπλάσιου του γερμανικού ΑΕΠ. Όσο για τις ελληνικές τράπεζες που τα κόκκινα δάνεια τους είναι στο 40% των ισολογισμών τους, ενώ άρχισαν ξανά να αυξάνονται με τριπλάσιο ρυθμό το Μάρτιο, ο καθένας μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί – ειδικά με τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που θα αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ