MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Μια συνάντηση χωρίς νόημα και χωρίς κέρδος για την Ελλάδα – Δ. Σταθακόπουλος

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI) 

Γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος*

” Με μικρό καλάθι ή μάλλον, καθόλου καλάθι στις 13 Μαΐου ”
 
Μετά τη ” διακήρυξη των Αθηνών” , υπήρξε κάποιο όφελος της Ελλάδας ; Σταμάτησαν οι προκλήσεις της Τουρκίας;
 
Το πρόσωπο της 22χρονης Ερντογανικής διακυβέρνησης της Τουρκίας είναι γνωστό, προβλέψιμο και πλήρως αναθεωρητικό , αναξιόπιστο, που φοράει δύο προσωπεία.
Ενίοτε το φιλικό και ενίοτε το απειλητικό, σύμφωνα με το εκάστοτε καιροσκοπικό συμφέρον της.
 

Για 50 χρόνια μπορούν να τροφοδοτήσουν την ΕΕ οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες

Ποια η σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων
.
 
Δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, συγκεκριμένα του νομού Χανίων υπάρχουν τουλάχιστον 10 κοραλλιογενείς ύφαλοι που έχουν βιογενές φυσικό αέριο (εικόνες 1 και 2). Την ποσότητα την εκτιμώ σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια μ3. Με αυτή την ποσότητα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε/εξάγουμε με 200 δισ. μ3 φυσικού αερίου την Ευρωπαϊκή Ένωση για 50 χρόνια που είναι και η διάρκεια ζωής των κοιτασμάτων.
 

Τέμπη: Οι επικεφαλής των εταιρειών της σύμβασης 717 κατηγορούνται για «εγκληματικό σχεδιασμό»

Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, δεν θα είχαν συμβεί τα Τέμπη, συμφωνούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές. Ποιος όμως έφταιξε που δεν ολοκληρώθηκε; Το Reporters United αποκαλύπτει πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατηγορεί για «εγκληματικό σχεδιασμό» τους Δημήτρη Κούτρα (πρώην διευθυντή της Άκτωρ), Αλέξανδρο Εξάρχου (επικεφαλής του ομίλου Intrakat – Άκτωρ) και Σταύρο Βλάχο, διευθυντή της πολυεθνικής Alstom. «Με πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις» προκάλεσαν στους «υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ την απόφαση να τελέσουν την πράξη της απάτης». 

Άρθρο - κόλαφος από Economist: Η παγκόσμια οικονομική τάξη καταρρέει - Η συντριβή θα είναι βάναυση, βίαιη και μη αναστρέψιμη

Σύμφωνα με τον Economist, αν κάποιος τολμήσει να κοιτάξει λίγο πιο βαθιά, κάτω δηλαδή από την επιφάνεια, θα αντιληφθεί πως τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή 
 
Για εξαιρετικά κατακερματισμένο οικονομικό τοπίο, που θα οδηγήσει στη συντριβή της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης, κάνει λόγο με άρθρο - «γροθιά στο στομάχι» ο Economist...

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, με την πρώτη ματιά, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται καθησυχαστικά ανθεκτική. 

Η Αμερική ανθεί, παρότι ο εμπορικός της πόλεμος με την Κίνα σημειώνει κλιμάκωση.

Λάδι στη φωτιά το ευρωπαϊκό πακέτο των 98,5 δισ. ευρώ για Ουκρανία – Ν. Μαριάς

Γράφει ο Νότης Μαριάς
 
Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής
 
Στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της έκτακτης χρηματοδότησης γέφυρας στην Ουκρανία προχώρησε στις 24 Απριλίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρυξελλών η εκταμίευση αυτή έλαβε χώρα μετά «τη θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή των συμφωνημένων όρων πολιτικής που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του δικαστικού συστήματος, της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της γεωργίας, καθώς και των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των κονδυλίων» (https://ec.europa.eu 24/4/2024).
 

Το τριπλό Βατερλό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Βατερλό πρώτο:
Ο Ερντογάν εξέδωσε προκλητική NAVTEX για να… υποδεχθεί τον Μητσοτάκη. Δεσμεύει περιοχές από τον 25ο Mεσημβρινό και ανατολικά. Βατερλό δεύτερο: Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αγνοεί (!) το πρόγραμμα του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, που ετοιμάζει φιέστα στην Αθήνα. Βατερλό τρίτο: Η επικράτηση του VMRO στα Σκόπια τινάζει στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών που… ξέχασε να βελτιώσει η ΝΔ.
 
Σκόπια: Έκαναν κουρελόχαρτο τη Συμφωνία των Πρεσπών
  • Μετά τη διπλή εκλογική νίκη του VMRO, άρχισαν οι δηλώσεις με τις οποίες επαναφέρουν όλες τις αλυτρωτικές κορόνες. Την μπάλα στην εξέδρα πετά η ελληνική κυβέρνηση – Η νέα πρόεδρος ανοίγει με τις δηλώσεις της τον δρόμο προς το σκέτο «Μακεδονία».
Οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι ραγδαίες, καθώς ο εκλογικός θρίαμβος του VMRO τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές έφερε και τις πρώτες δηλώσεις των νικητών, οι οποίοι αμφισβητούν ευθέως την -ούτως ή άλλως- επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά επαναφέρουν όλες τις αλυτρωτικές κορόνες των Σκοπιανών.