MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 – Άξονες Εθνικής Αυτοσυνειδησίας 200 χρόνια μετά

Στην εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους και συνομιλούν :

-Ο κ. Χρήστος Γιανναράς , Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Συγγραφέας
 
- Η κ. Μαρία Ευθυμίου , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

-ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης , Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 
- η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η Ελλάδα με το υψηλότερο πρόστιμο για την μη χρήση μάσκας στην Ευρώπη, σχεδόν τριπλάσιο από ομοειδείς χώρες

Γιατί η Ελλάδα η πιο τιμωρητική χώρα στην Ευρώπη, με τα υψηλότερα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας;


Η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει από τα πιο αυστηρά πρόστιμα διεθνώς για την μη χρήση μάσκας ή για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Το πρόστιμο που αποτελεί τιμωρητική και αποτρεπτική μέθοδος ώστε οι πολίτες να φορούν μάσκα από την μια μπορεί να έχει αποδώσει καθώς αναλογεί σχεδόν στο 55% του καθαρού ελάχιστου μισθού αλλά από την άλλη αποτελεί μια ακραία τιμωρητική μέθοδο που πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Το μεγάλο παιχνίδι του Ερντογάν: Το τουρκικό πρόβλημα στο κατώφλι της ΕΕ

των Michael Peel (Βρυξέλλες) και Laura Pitel (Άγκυρα)
Financial Times

Ο Recep Tayyip Erdogan παραλίγο να γυρίσει την πλάτη στην ΕΕ, πριν καν ξεκινήσει επισήμως η ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας. Από τις Βρυξέλλες που βρισκόταν για την απόφαση της Συνόδου της ΕΕ ως προς το αν θα ξεκινούσαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν έξαλλος με τις προϋποθέσεις: «Πήρα ένα μήνυμα πως έστειλε σήμα στο αεροδρόμιο: ‘βάλτε μπρος τις μηχανές, πάμε σπίτι’», θυμάται ο Peter Westmacott αναφορικά με την αναμέτρηση του Δεκεμβρίου του 2004, στην οποία μετείχε ως πρέσβης της Βρετανίας στην Άγκυρα. Θυμάται τις φρενήρεις προσπάθειες στις οποίες εμπλεκόταν ο Tony Blair, τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, να «ξεμπλέξει» η διαμάχη. Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να κατευνάσουν τις ανησυχίες του Τούρκου ηγέτη και εντός ενός έτους ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.