MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Wall Street Journal: Η ΕΕ έφθασε στα όριά της - Πόλεμοι, κρίση και μετανάστευση οι μεγάλες απειλές για την Ενωση

Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρεται η εφημερίδα Wall Street Journal σε σημερινό της άρθρο, στο οποίο γίνεται αναφορά για την γενικευμένη αστάθεια που επικρατεί στα νότια σύνορά της και τις πιέσεις που δέχονται χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ο αρθρογράφος της WSJ, Σάιμον Νίξον, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ουκρανική κρίση, αλλά και τις ταραχές στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει ότι ο προκλήσεις εντός της ΕΕ είναι πλέον γεωπολιτικές.
 

Η διάχυτη ανησυχία των ξένων – Οι τράπεζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση – Τάσσονται υπέρ της NAMA

Οι πιθανότητες να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες είναι πλέον 100% 

- Νέες ΑΜΚ αλλά σε ποιες τιμές; Πως συνδέονται οι τραπεζικές εξελίξεις με τις πολιτικές εξελίξεις;

Στελέχη διεθνών οίκων όπως η Nomura, HSBC, RBS και Bank of America Merrill Lynch, υποστηρίζουν ότι το.. τελευταίο διάστημα κυρίως hedge funds – πελάτες τους ανησυχούν για την Ελλάδα, ενώ βλέπουν θετικά την σύσταση ΝΑΜΑ δηλαδή bad bank τύπου Ιρλανδίας για τα προβληματικά δάνεια. 

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων, θεωρούν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση. 

Focus: «Πώς οι Έλληνες ολιγάρχες λεηλατούν το κράτος τους»

«Πώς οι Έλληνες ολιγάρχες λεηλατούν το κράτος τους», τιτλοφορεί άρθρο του το περιοδικό Focus, εκτιμώντας ότι η επόμενη ωρολογιακή βόμβα εντός της ζώνης του ευρώ βρίσκεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ως αιτία το ότι οι μεγάλοι επιχειρηματίες εκβιάζουν το κράτος και απαιτούν ολοένα και περισσότερες απαλλαγές από τα χρέη τους.

Η επίσημη αναγγελία του τρίτου Μνημονίου…Από τους Γερμανούς «φίλους» μας φυσικά!

Το παραμύθι της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση συνεχίζεται βέβαια αμείωτο από τους Σαμαροβενιζέλους!!! 

Μπροστά σε νέο δημοσιονομικό κενό βρίσκεται η Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Stuttgarter Zeitung». 

Σύμφωνα με το άρθρο, «η κυβέρνηση της Αθήνας υπό τον Αντώνη Σαμαρά αντιτάσσεται, ωστόσο, σε χρηματική βοήθεια. Φοβάται νέα μέτρα λιτότητας», ενώ όπως προσθέτει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. 

Γιατί η Τρόικα ενδιαφέρεται για τη γη και τα ακίνητα;

Η υφαρπαγή γης και ακινήτων στην Ελλάδα των Μνημονίων

του Κωστή Χατζημιχάλη*

(Πρωτοδημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2013)

Τα Mνημόνια και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας έχουν επιβληθεί κρατούν ψηλά στην επικαιρότητα το ξεπούλημα της δημόσιας γης και των ακινήτων, ως λύση στο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τρόικας, στην Ελλάδα υπάρχει «καθυστερημένη κινητικότητα» των αξιών γης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και απαιτείται «ομαλοποίηση» της «ελληνικής εξαίρεσης». Να ακολουθήσει δηλαδή η γη και τα ακίνητα αυτό που έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη: συγκεντροποίηση της γης και περιορισμός της μικροϊδιοκτησίας, ένας «αναγκαστικός καπιταλιστικός εκσυγχρονισμός», κατά τους μνημονιακούς.

Το κατάφεραν κι αυτό: Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος κατά 13,5% σε ένα χρόνο!

Επειδή το success story δεν μπορεί να μείνει κρυφό το καταφέραμε κι αυτό.

Είμαστε σε τόσο καλό δρόμο που το δημόσιο χρέος της χώρας μας εκτινάχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο 174,1% αυξημένο κατά 13,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 σύμφωνα με τα στοιχεί που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Ξέφρενη πορεία του χρέους: Μπήκαμε στο Μνημόνιο με 124% χρέος και το πήγανε στο 174%

Όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο το χρέος της χώρας ήταν στο 124% του ΑΕΠ και εν έτει 2014 μετά από τόσες θυσίες το έφτασαν στο 174% και οι άνθρωποι της κυβέρνησης το "βαφτίζουν" βιώσιμο. Στο 174,1% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat. 

O Σαμαράς εγκαταλείπει το πλοίο και δίνει το δαχτυλίδι στον Γιάννη Μώραλη!

Γράφει ο Giulio Andreotti

Kαταιγιστικές εξελίξεις τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Την είδηση την διαβάσαμε στο Capital.gr και σύμφωνα με αυτή ο πρωθυπουργός, με δική του πρωτοβουλία, ζήτησε να δει τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Γιατί οι εκλογές είναι αναπόφευκτες

Του Μάκη Ανδρονόπουλου 

Η εκτίμηση των γερμανικών ΜΜΕ πως «οι Έλληνες ανατρέπουν την κυβέρνηση Σαμαρά μη πληρώνοντας την εφορία», καθώς τον Ιούνιο σημειώθηκε ρεκόρ αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 67,25 δισ. ευρώ, αποτελεί μια μπούρδα και μισή αν όχι μια επικίνδυνη προβοκάτσια. 

Πράγματι, μέσα στο 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 6,22 δισ. ευρώ, όχι όμως εξ αιτίας της «αιμομικτικής σχέσης της κυβέρνησης με τους ντόπιους ολιγάρχες», ούτε επειδή «το δημόσιο είναι χυδαίο», όπως ισχυρίζονται οι γερμανικές εφημερίδες. 

Η διαφημισμένη εσωτερική υποτίμηση κατέληξε σε υποτίμηση του νομίσματος εντός της Ελλάδας!

Το βασικό επιχείρημα του μνημονιακού μπλόκ, το οποίο στράφηκε με επιτυχία εναντίον όλων εκείνων που πρότειναν επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ήταν η βέβαιη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Σήμερα όμως (και η κατάσταση θα χειροτερεύσει), τα δυσεύρετα λιγοστά ευρώ που βρίσκουν οι Έλληνες, έχουν στην πράξη το ίδιο αποτέλεσμα με ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.