MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Πολυτεχνείο 50 Χρόνια Μετά …: Καταγραφές και Μαρτυρίες Ντοκουμέντο

Στις "Αντιθέσεις"  μια εκπομπή- ντοκουμέντο , για τα 50 Χρόνια από το Πολυτεχνείο και τον ματωμένο Νοέμβριο του 73 και μια συζήτηση για τα 50 χρόνια μετά .


Σε ποια πραγματικότητα και ποιες συνθήκες πορευόμαστε στην Ελλάδα, την Ευρώπη , τον Κόσμο που συναντάνε οι γενιές του μέλλοντος μας
 
Η δραματική κατάληξη της προδοσίας στη Κύπρο και η Μεταπολίτευση των ελπίδων , των ματαιώσεων των δημοκρατικών θεσμών και των μεγάλων τριγμών και ερωτημάτων του σήμερα .

- Μαρτυρίες - ντοκουμέντο , για τις πιο μαύρες σελίδες τις σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας του τόπου μας, οι προσωπικές αφηγήσεις και βιώματα πρωταγωνιστών της Αντίστασης στη Δικτατορία της 21ης  Απριλίου.

Ελλάδα 2009-23: Η κοινωνική-οικονομική καθίζηση με αριθμούς

Η παραγωγική καθίζηση που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές διατηρείται μέχρι σήμερα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 95,3% του μέσου ευρωπαϊκού όρου που ήταν το 2009, σήμερα είναι 67,8%, ενώ η απόσταση από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι 36,6 μονάδες. Το γεγονός αποδεικνύει την κατάρρευση του στρατηγικού στόχου της σύγκλισης.
 
Η ελληνική οικονομία το 2009 είχε ΑΕΠ 237 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές και δημόσιο χρέος 295 δισ. ευρώ (125% του ΑΕΠ), στο οποίο το κοινωνικό χρέος αντιπροσώπευε μόλις το 9,5%. Στις συνθήκες αυτές συντελέστηκε από τους δανειστές (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κομισιόν) και τις ελληνικές κυβερνήσεις η επιβολή των Μνημονίων, ενώ «υπήρχε καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κρίσης». Τα έσοδα το 2010 από εισφορές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ήταν 19 δισ. και το ύψος των δαπανών των συντάξεων ήταν 33 δισ.
 

Η τραγωδία των Τεμπών, η βύθιση του Στεφανοβικείου, η περιφρόνηση του Κοινοβουλίου-Μ.Χουρδάκης

Σε ποια άλλη χώρα του πλανήτη θα είχαν χαθεί 57 νέοι άνθρωποι σε ένα δυστύχημα για το οποίο υπήρχαν σαφέστατες προειδοπιήσεις; Σε ποια άλλη χώρα αποθήκες πυρομαχικών θα τινάζονταν στον αέρα και δεν θα άνοιγε μύτη; Σε ποια χώρα θα χάνονταν μια κρίσιμη βάση των Ενόπλων Δυνάμεων με την επιχειρησιακή ζημιά να είναι ανυπολόγιστη και την οικονομική να φθάνει στα 2 δις και άπαντες θα παρέμεναν στη θέση τους;
 
Σε ποια χώρα η κυβέρνηση θα έδινε βάσεις των ΕΔ χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν λες και είναι ιδιοκτησία της;
 
Στην Ελλάδα όλα αυτά έχουν γίνει μέσα σε περίπου 4 μήνες! Και όπως όλοι έχουμε καταλάβει…δεν τρέχει τίποτα!