MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Το ελληνικό χρέος πιθανότατα να χρειαστεί νέα αναδιάρθωση, χωρίς κούρεμα - Έχει εκτιναχθεί στα 356 δισ λόγω 29 δισ repos

Η Ελλάδα λόγω της δομής του χρέους της υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση χρέους αλλά χωρίς κούρεμα.... 
Στα 356 δισεκ. το ελληνικό χρέος στο τέλος του 2019 λόγω προφανώς της αύξησης των repos από 21 σε 29 δισεκ. επαναφέρει στο προσκήνιο ένα βασικό ερώτημα το οποίο μονοπώλησε για χρόνια την επικαιρότητα.

Χρειάζεται η Ελλάδα νέα αναδιάρθρωση χρέους χωρίς όμως κούρεμα;
Τα 356 δισεκ. χρέους κεντρικής διοίκησης έναντι των 190 δισεκ. που είναι το ΑΕΠ της Ελλάδος διαμορφώνουν σχέση χρέους προ ΑΕΠ 187%.

Οι βασικές παραδοχές του ελληνικού χρέους είναι

1)Η Ελλάδα έχει δανειστεί 272 δισεκ. από ESM, EFSF, διακρατικά δάνεια GLF Greek Loan Facility, ΔΝΤ που έχουν ελαχιστοποιηθεί, ΕΤΕπ κ.α.

Ο προφήτης της συντριβής

Δεν είναι πλέον μόνο το οικονομικό σύστημα εγγενώς ασταθές, αλλά ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός διεθνώς που υπόκειται σε βραχυπρόθεσμες προσπάθειες επίτευξης κερδών – οι οποίες, με τη σειρά τους, έχουν επιπτώσεις στην οικονομική ζωή. Μεταξύ άλλων, επειδή οι εργαζόμενοι ή οι απολυμένοι δεν έχουν πια καμία σιγουριά – γεγονός που καθιστά αδύνατο τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των δαπανών τους, όπως για παράδειγμα το δανεισμό για την αγορά ενός σπιτιού. Εάν τώρα δεν είναι δυνατός ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, οι καταναλωτές είναι απρόθυμοι να κάνουν μεγάλες αγορές – οπότε η οικονομία δεν αποφεύγει τελικά την ύφεση και το κραχ.

Γ. Στουρνάρας: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία

Για το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία, τη διοίκηση-οργάνωση επιχειρήσεων και τον χρηματοπιστωτικό τομέα μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία του EPLO (European Public Law Organization).

Αναλυτικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε τα εξής:

“Ο Alan Turing, ο σπουδαίος μαθηματικός και διανοούμενος, που θεωρείται ο πατέρας της πληροφορικής και εν μέρει της τεχνητής νοημοσύνης, ο άνθρωπος που δημιούργησε μια μηχανή η οποία αποκρυπτογράφησε τα μηνύματα των Ναζί και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη θετική έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκπόνησε το 1950 μία ερευνητική εργασία που πραγματεύεται ένα από τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά ερωτήματα στην επιστήμη της πληροφορικής. Η εργασία έθετε το ερώτημα “μπορούν οι υπολογιστικές μηχανές να σκεφτούν;” και ενέπνευσε ερευνητές, πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο να ανταποκριθούν θετικά σ’ αυτή την πρόκληση. Με αφετηρία την εργασία αυτή, ο John McCarthy, έτερος θεμελιωτής της τεχνητής νοημοσύνης, το 1955 επινόησε τον όρο “τεχνητή νοημοσύνη” και την όρισε ως “επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοημόνων μηχανών”, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση ευφυών μεθόδων μηχανικής μάθησης, που διέπονται από αυστηρούς μαθηματικούς αλγορίθμους και στατιστικές μεθόδους ανάλυσης, δίνοντας δηλαδή τη δυνατότητα στους υπολογιστές να μαθαίνουν, χωρίς να έχουν ρητά προγραμματιστεί γι’ αυτό.