MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

G7 vs BRICS

Γράφει ο
Ηλίας Σταυρίδης
 
Ο συσχετισμός δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία αλλάζει. Η οικονομική ισχύς των BRICS, με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αυξάνεται, δείχνοντας προοπτικές κυριαρχίας απέναντι στη Δύση.
 
To συνολικό ΑΕΠ τους έχει υπερβεί εκείνο των G7. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται οι δυτικές χώρες, που θεωρούνται μεγάλες δυνάμεις (Γερμανία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).
 
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των BRICS είναι 31,5%, έναντι 30,7% για το G7, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Refinitiv Datastream και τη βρετανική εταιρεία μακροοικονομικών ερευνών Acorn Macro Consulting.
 
Η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης των εν λόγω χωρών αποτέλεσε τη βάση αυτής της ανάλυσης του ΑΕΠ.
 

«Χαστούκι» σε Μητσοτάκη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-ράπισμα για υποκλοπές, λίστα Πέτσα και αστυνομική βία

Θλιβερή κατάσταση για την Ελλάδα σε πολλούς τομείς - «Κόλαφος» η έκθεση που παρουσίασε ο Μπλίνκεν
 
Ράπισμα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, με αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τη λίστα Πέτσα αλλά και την αστυνομική βία.
 
Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 198 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, την οποία παρουσίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αποτελεί «χαστούκι» για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του που οδήγησαν τη χώρα μας κάτω από τη… βάση!
 

Ντροπιαστικές εικόνες για ΗΠΑ, Ελβετία το bank run - Οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς… αλλά όμηροι σάπιου συστήματος

Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει στον διεστραμμένο κόσμο της νομισματικής παραφροσύνης που κατασκεύασαν οι κεντρικές τράπεζες 
 
Μας είπαν ότι ο κόσμος διδάχθηκε… από την κρίση του 2008 με κατάρρευση της Lehman Brothers…
 
Μας είπαν ότι στις ΗΠΑ το τραπεζικό σύστημα θωρακίστηκε και οι κεντρικές τράπεζες με την ποσοτική χαλάρωση διασφάλισαν την σταθερότητα. 

Στην Ευρώπη επίσης μας είπαν ότι με τις νέες οδηγίες BRRD δηλαδή οδηγίες για την τραπεζική εξυγίανση, μπαίνει σε μια σειρά ποιος πληρώνει την χρεοκοπία μιας τράπεζας…