MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Στα χνάρια του Κοτζιά ο Δένδιας – Χωρικά ύδατα 12 μιλίων: Από κανόνας εξαίρεση

Χθες στη Βουλή, ο Δένδιας προανήγγειλε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα έξι στα 12 (ναυτικά) μίλια. Η ιδέα δεν είναι νέα. Φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών (Οκτώβριος 2018), ο Κοτζιάς είχε αναφερθεί στην απόφασή του να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από τους Οθωνιούς (βορείως της Κέρκυρας), μέχρι τα Αντικύθηρα. 

Ο Κοτζιάς είχε δώσει στίγμα των προθέσεών του κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ τον Δεκέμβριο 2017. Μέχρι να φύγει, όμως, από το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε κάνει το σχετικό βήμα. Ούτε το έκανε ο διάδοχός του Κατρούγκαλος, ούτε και ο Δένδιας. Τη διαχρονική αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες στο ζήτημα αυτό πληρώνουμε ακριβά σήμερα.

“Η Γερμανία αντιμετωπίζει την Ελλάδα όπως την Τσεχοσλοβακία του 1938”!

Τα ρητά, τα υπόρρητα και τα (μέχρι στιγμής) άρρητα των Γερμανών 

Γράφει ο Γιώργος Αθ. Γιαννόπουλος, δικηγόρος 

Η σημερινή ενοποιημένη Γερμανία αποτελεί, από πλευράς πολιτικού συστήματος και πολιτικής πρακτικής και ελιγμών, συνέχεια της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας, που έφερε τον επίσημο τίτλο Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας [Ο.Δ.Γ.].

Ευθύς εξ αρχής, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και συνεχώς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘50/αρχές της δεκαετίας του ’60 τουλάχιστον, το κράτος εκείνο τελούσε σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής (και όχι μόνον) ζωής του υπό τον στενό έλεγχο και λογο-κρισία από μέρους των αγγλοαμερικανικών, αρχικά, και, ακολούθως, μόνον των αμερικανικών αρχών. 

Αυτός ο ολοκληρωτικός έλεγχος – πρακτική, εξ άλλου, στην οποία οι Γερμανοί ήταν, εκουσίως ή ακουσίως, πολιτισμικά ευεπίφοροι, όπως διδάσκει η ιστορία τους – κάλυπτε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου λόγου της χώρας, είτε αυτός αφορούσε τα εσωτερικά ζητήματα είτε την εξωτερική πολιτική. Με αποτέλεσμα, ο τότε τύπος της χώρας να επαναλαμβάνει την «γραμμή» που υπαγορευόταν στην κυβέρνηση ή να αναλαμβάνει το έργο να εκθέτει απόψεις και στόχους, τους οποίους η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα έπρεπε (ακόμα) να εκφέρει ρητά. 

Η Τουρκία ψάχνει και βρήκε κοίτασμα, η Ελλάδα φοβάται και αδρανεί

Μιλώντας προς τον τουρκικό λαό, ο Ερντογάν ανήγγειλε την ανακάλυψη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας του μεγαλύτερου –όπως είπε– κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της χώρας. Ο ίδιος έκανε λόγο για ποσότητα 320 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ σημείωσε ότι θα εκκινήσουν οι παραγωγικές διαδικασίες, που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του κοιτάσματος από το 2023. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ύδατα βάθους 2.100 μέτρων στη ζώνη Tuna-1, 150 χιλιόμετρα (93,2 μίλια) από τις ακτές της Τουρκίας. 

Το εύρημα βρίσκεται κοντά σε μια περιοχή, όπου συγκλίνουν τα θαλάσσια σύνορα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και όχι μακριά από το μπλοκ Neptune της Ρουμανίας. Αυτό, μέχρι τώρα, αποτελούσε το μεγαλύτερο εύρημα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Ανακαλύφθηκε πριν από οκτώ χρόνια από τις εταιρείες Petrom και Exxon. Μέχρι στιγμής, η Ρουμανία έχει ανακαλύψει μόνο φυσικό αέριο σε ρηχά νερά, ενώ τα βάθη της θάλασσας δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τον όμιλο Carlyle διεξάγει έρευνες επίσης στη Ρουμανία, με στόχο την άντληση φυσικού αερίου το 2021. Η Rosneft έχει εξερευνήσει στο ρωσικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, αλλά χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η ώρα της αλήθειας

Εδώ που φτάσαμε, με τα δεκάδες λάθη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δρόμος της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία «υπό την αιγίδα της Γερμανίας», δεν πιστεύουμε πως θα βοηθήσει καθόλου – οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι η προετοιμασία μας για πόλεμο, περιμένοντας να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Απαιτείται δε επί πλέον η σύσφιξη των διεθνών συμμαχιών μας – από τις οποίες όμως, με την οικονομική δύναμη που έχει πλέον το Βερολίνο, σε συνδυασμό με τα συμφέροντα του στην Τουρκία που συμπεριλαμβάνουν επίσης τα εκατομμύρια Τούρκων που μένουν στη Γερμανία, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά. Εκτός εάν καταλάβουν τόσο οι Η.Π.Α., όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη, το γερμανικό κίνδυνο για την ειρήνη – αν και πιστεύουμε πως θα υποτιμηθεί ακόμη μία φορά. 

Η τουρκική προπαγάνδα και το ΣΤΑΡ

«Μεμονωμένες περιπτώσεις» κατά το κανάλι οι διαμαρτυρίες για την μετάδοση της τηλεοπτικής σειράς τουρκικής προπαγάνδας σε πανελλαδική εμβέλεια και είναι πιο πολλοί εκείνοι που ζητούν «να μην διακοπεί η μετάδοση της»… «Κοινωνική σειρά» η τουρκική προπαγάνδα που δεν έχει «ούτε άμεσες ούτε έμμεσες αναφορές σε πολιτικά και θρησκευτικά γεγονότα ή κατά της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο»…Τι να πει κανείς; Να εκφράσει σκεπτικισμό, θλίψη ή μήπως αγανάκτηση για τις παρωπίδες που βάζει η δίψα του χρήματος ακόμα και σε πλούσιους ή ισχυρούς οργανισμούς; Να μελαγχολήσει φέρνοντας στο νου τα λόγια του διαχρονικού Πλάτωνα (427-347 π.Χ.), του γνωστότερου των μαθητών του Σωκράτη και δασκάλου του Αριστοτέλη Πολλά και ανόσια περί το των πολλών νόμισμα γέγονε (Για το χρήμα έχουν γίνει πολλά και ανόσια κακουργήματα); Να βροντοφωνάξει χωρίς ελπίδα να ακουστεί, το Ομηρικό «Αἰδώς Ἀργεῖοι»;

Άποψη
– του Λεωνίδα Κουμάκη

Το ΣΤΑΡ, οι «μεμονωμένες περιπτώσεις» και … ο καραγκιόζης!

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΤΑΡ είναι ο μοναδικός ελληνικός σταθμός εθνικής εμβέλειας ο οποίος συνεχίζει ασταμάτητα, εδώ και χρόνια, να μεταδίδει μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι την τουρκική γλώσσα και την τουρκική προπαγάνδα «ήπιας ισχύος» με την μορφή τηλεοπτικής σειράς, έναντι άγνωστου ύψους «κερδών».