MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Πρόστιμο για «φακέλωμα» προσώπων στην Ελλάδα

Κώστας Ζαφειρόπουλος
 
20 εκατομμύρια ευρώ καλείται να καταβάλει η εταιρεία Clearview AI, που αναπτύσσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, ύστερα από απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ● Εκτός του προστίμου, επιβλήθηκε απαγόρευση συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για άτομα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και υποχρέωση διαγραφής όλων των στοιχείων που έχουν αποθηκευτεί.

Απόφαση-σταθμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα και των ίδιων των προσώπων μας. Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ επέβαλε (με την υπ’ αριθμ. 35/2022 απόφασή της) η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) στην αμφιλεγόμενη εταιρεία Clearview AI για τις παρεμβατικές πρακτικές της.

Το ΝΑΤΟ, ο Εκβιαστής, η Ταπείνωση και η Ελλάδα

Του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη*
 
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, στα τέλη Ιουνίου 2022, ήταν μια Σύνοδος, πολύ ιδιαίτερη, με μεγάλο παρασκήνιο και τελικά μια πολύ σημαντική που αλλάζει τα δεδομένα, οι δε αντανακλάσεις των αποφάσεων, θα επηρεάσουν το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πρωταγωνιστής στην εν λόγω Σύνοδο, ποιος άλλος ο μέγας ταραχοποιός, η επιθετική, αναθεωρητική Τουρκία, το κράτος τρομοκράτης, που τρομοκρατεί το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το εγγύς εδαφικό τους περιβάλλον. Και σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα, που είχε την ευκαιρία να αποκαλύψει το φρικιαστικό προσωπείο της Τουρκίας, δεν έπραξε το αυτονόητο, αλλά προτίμησε την γνωστή τακτική του δεδομένου και υπάκουου συμμάχου. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τι συνέβη και ποιες οι επιπτώσεις από αυτή την ιδιαίτερη και ίσως μοιραία για το μέλλον Σύνοδος Κορυφής.