MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Το τέλος της τραγωδίας

Εάν δεν αντιδράσουμε όλοι μαζί συναινετικά, με κάθε κόστος, η Ελλάδα θα αφανισθεί ως Έθνος – ενώ οι Έλληνες θα μετατραπούν σε κάτι πολύ χειρότερο από φθηνούς οικονομικούς μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα: σε αναξιοπρεπείς σκλάβους χρέους μίας γερμανικής εξαθλιωμένης αποικίας, στην οποία θα επιβληθούν ακόμη πιο αυστηροί απολυταρχικοί, φεουδαρχικοί κανόνες.

«Κάποια στιγμή να μας πείτε εσείς που γράφετε τα άρθρα, αν η χώρα έχει ανάπτυξη φέτος, το ποσοστό και το πρόσημο που έχει, όπως επίσης να μας δώσετε στοιχεία σε μας τους αγράμματους αν έχουμε άνοδο των εξαγωγών. Εννοώ γενικά τους δείκτες που αφορούν την ανεργία και όλα τα συναφή στοιχεία για τουρισμό κλπ., για να δούμε και να συγκρίνουμε αυτά που λέτε στον κόσμο, με αυτά που λένε οι διάφοροι οργανισμοί για την Ελλάδα. Να διαπιστώσουμε δηλαδή αν ευσταθούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα οχτώ χρόνια κρίσης και τα όσα υπέφερε ο ελληνικός λαός από το παλιό πολιτικό σύστημα. Να συγκρίνουμε αν είναι σωστά αυτά που γράφετε σε καθημερινή βάση, τρομοκρατείτε τον κόσμο, τον απογοητεύετε και τον φοβίζετε, στηριζόμενοι επάνω στην απελπισία του χθες» (Αναγνώστης που μας κατηγορεί).

Γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 σε εδάφη Κατεχόμενα, μιας χώρας της ΕΕ, της Κύπρου

Σε μια σημαντική αποκάλυψη για την ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο έκανε η εφημερίδα Σημερινή. Όπως γράφει η εφημερίδα ο Τουρκικός Στρατός μετέφερε πρόσφατα στα κατεχόμενα μια Επιλαρχία αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Leopard 2A4TR. 

Δεδομένου ότι η τυπική σύνθεση μιας Τουρκικής Επιλαρχίας αρμάτων περιλαμβάνει 45 άρματα μάχης η μεταφορά των αρμάτων αυτών στην Κύπρο αποτελεί ένα σημαντικό ποιοτικό αλλά και ποσοτικό βήμα αναβάθμισης του τουρκικού αρματικού δυναμικού στα κατεχόμενα. 

Παγκόσμια χρέη εκτός ελέγχου

Αυτό που ανησυχεί συνήθως τις αγορές είναι το ιδιωτικό χρέος, επειδή είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στα αυξανόμενα επιτόκια – οπότε το γεγονός ότι, ο ιδιωτικός τομέας σε πολλά κράτη είναι σήμερα υπερχρεωμένος, ενώ ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων, έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Άρθρο 

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 το παγκόσμιο χρέος συνέχισε την ξέφρενη ανοδική του πορεία, φτάνοντας για πρώτη φορά στα 260 τρις $ ή στο 320% του ΑΕΠ του πλανήτη. Από αυτά, το 61% ή τα 159 τρις $ είναι ιδιωτικό χρέος χωρίς το χρηματοπιστωτικό κλάδο, ενώ μόλις το 23% κρατικό χρέος ή τα 60 τρις $ – από τα οποία τα 21 τρις $ οφείλονται μόνο από τις Η.Π.Α. (πηγή). Όσον αφορά την Κίνα, δεν εμπιστεύεται κανείς τα στατιστικά της στοιχεία, επειδή πολύ συχνά αποδείχθηκαν παραποιημένα – οπότε μπορεί τόσο το δημόσιο χρέος της, όσο και αυτό των επιχειρήσεων της που είναι ήδη το υψηλότερο διεθνώς, να είναι πολύ μεγαλύτερα. 

Συνθήκες τέλειας καταιγίδας

Όταν συμπέσουν πολλά γεγονότα μαζί, τότε οι καταστάσεις οδηγούνται εκτός ελέγχου – κάτι που συμβαίνει σήμερα στην ΕΕ, με τους ηγέτες των τριών ισχυροτέρων χωρών της, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας, να αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά προβλήματα.

Επικαιρότητα

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή σύμπτωση το γεγονός ότι, την ίδια χρονική περίοδο οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας είναι αντιμέτωποι με μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, με κίνδυνο να χάσουν τη δύναμη τους – όπου η κυρία May ίσως δεν επιβιώσει από την ψηφοφορία για το BREXIT, κόστους περί τα 60 δις στερλίνες, ο κ. Macron βάλλεται από τα κίτρινα γιλέκα που θέλουν να τον ανατρέψουν, δίνοντας την οδηγία να συγκεντρωθούν 8.000 αστυνομικοί στο Παρίσι αύριο και 89.000 σε όλη τη χώρα (πηγή), ενώ η κυρία Merkel μετά από δύο συνεχόμενες εκλογικές αποτυχίες στα ομοσπονδιακά κρατίδια, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος.