MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί ο Πούτιν «πάτησε το κουμπί»; Οι τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ και της άβουλης Ευρώπης-Ανάλυση

Γιατί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πάτησε τώρα το κουμπί», χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική απειλή ως αιχμή του δόρατος μιας επιθετικής διπλωματίας που προς το παρόν τουλάχιστον τον καθιστά πρωταγωνιστή των εξελίξεων;


Η ανάλυση από την εφημερίδα Le Monde Diplomatique νομίζουμε ότι απαντά στα περισσότερα από τα ερωτήματα που όλοι μας έχουμε. Η βασική απάντηση όπως θα διαβάσετε είναι ότι οι ΗΠΑ και η άβουλη Ευρώπη τον οδήγησαν στην «επιθετική πολιτική». Η ανάλυση μας υπενθυμίζει γεγονότα που μάλλον έχουμε ξεχάσει. Γεγονότα που μας πάνε αρκετά χρόνια πίσω και βάζοντας τα στη σιερά καταλαβαίνουμε ότι αυτά που σήμερα ζούμε είναι μάλλον αναπόφευκτα.

Οικονομία ώρα μηδέν

Οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν από πολλές διαφορετικές πλευρές, όπως με την ακρίβεια που στην ουσία είναι συνώνυμη με νέους φόρους, ειδικά για τις χαμηλές εισοδηματικές ομάδες της κοινωνίας, τα λάθη μίας ακόμη κυβέρνησης της συμφοράς: τη σπατάλη δηλαδή 43,3 δις € με δανεικά για καταναλωτικούς στην ουσία σκοπούς, αντί για επενδύσεις στην παραγωγή, με στόχο την αλλαγή του χρεοκοπημένου οικονομικού μοντέλου της χώρας. Έτσι αύξησε το δημόσιο χρέος μας πάνω από 32 δις €, μέσα σε 21 μόλις μήνες – παράλληλα με την άνοδο του κόκκινου ιδιωτικού. Όλα όσα ευχάριστα ακούγονται δε, από το διοικητή της ΤτΕ, από την κυβέρνηση ή από οποιονδήποτε άλλο, είναι στην ουσία ευχολόγια, με εξαίρεση ίσως το Ταμείο Ανάκαμψης – αρκεί φυσικά να μην το απομυζήσει η εγχώρια παρασιτική και κρατικοδίαιτη ελίτ, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια με τα ΕΣΠΑ και με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κεφάλαια.   
.

Φέρτε πίσω τον λιγνίτη – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ, ΜΕΛΙΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

ΑΓΚΟΜΑΧΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


Zougla Newsroom

Ένα «έγκλημα» σε βάρος των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε από τους πρώτους μήνες της εκλογής της να εγκαταλείψει το «εθνικό μας καύσιμο», το «ελληνικό πετρέλαιο» που είναι ο λιγνίτης, και να προχωρήσει βίαια στη χρήση φυσικού αερίου που δεν διαθέτει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Έλα όμως που ξαφνικά και πέρα από τις προβλέψεις ο λιγνίτης έγινε ξανά φτηνότερος από το αέριο. Η ανατροπή που βιώνει από τον Νοέμβριο η αγορά ηλεκτρισμού, με τον λιγνίτη οικονομικότερο του αερίου, είναι όντως αξιοσημείωτη. Πρόσκαιρη απαντούν κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά δεν μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν επιστρέφει η χώρα στη χρήση του λιγνίτη, έστω πρόσκαιρα και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ή να αναπτυχθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι Ανανεώσιμες Πηγές.