MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Ανύπαρκτο πόθεν έσχες στα αρχαία Μητσοτάκη

Με αφορµή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στο οποίο εκτίθεται η Συλλογή Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη και φέρει και το όνοµα του Κυριάκου, το Documento μιλά με τον αρχαιολόγο Αντώνη Βασιλάκη, ο οποίος περιγράφει τα γεγονότα.


Ο κ. Βασιλάκης, ο άνθρωπος που στην πραγµατικότητα έδωσε µάχη ώστε να αποκαλυφθεί ότι αντικείµενα της συλλογής αφαιρέθηκαν παρανόµως από ταφικά µνηµεία της νότιας Κρήτης και –άγνωστο πώς– κατέληξαν στην οικογένεια Μητσοτάκη και είδε την καριέρα του να κινδυνεύει να λάβει πρόωρο τέλος, γνωρίζει την ιστορία καλύτερα από τον καθένα. ∆ιορίστηκε το 1978 και το 1979 συµµετείχε σε ανασκαφές, µε εντολή της αρµόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στα Μάταλα της νότιας Κρήτης.

Ελλάδα και Τουρκία στην εποχή του παγκόσμιου υβριδικού πολέμου

Για να κατανοήσουμε τη δυναμική των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να έχουμε μια στοιχειωδώς ρεαλιστική εικόνα του διεθνούς συστήματος και του τρόπου που οι δύο χώρες λειτουργούν στο πλαίσιό του. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο μιας και το διεθνές σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση, σε φάση έντονης ρευστότητας. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν θες καν να επιχειρήσεις κάποια ρεαλιστική ανάγνωση, όπως κάνουν οι ελληνικές ηγετικές ελίτ.


Αυτές επιμένουν να παραμένουν εγκλωβισμένες σε αναγνώσεις της πραγματικότητας, οι οποίες ίσως είχαν κάποιο νόημα 25-30 χρόνια πριν, αλλά σήμερα είναι παραπλανητικές φαντασιώσεις. Η κυρίαρχη αντίληψη στην Ελλάδα είναι ότι ο κόσμος παραμένει μονοπολικός, ωσάν ο παλιός Ψυχρός Πόλεμος να είχε τελειώσει μόλις χθες, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον κυρίαρχο πόλο ισχύος του πλανήτη, πλαισιωμένες από τα άλλα δυτικά κράτη.

Η ληστεία των Ελλήνων μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος

Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για το ότι, η Ελλάδα έγινε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη ως προς τις τιμές της ενέργειας – καθώς επίσης ως προς τις τιμές μιας σειράς προϊόντων πρώτης ανάγκης που συναρτώνται ή μη με την ενέργεια. Το βασικό θέμα όμως δεν είναι γιατί το κάνει, αφού είναι ξεκάθαρο πως υποστηρίζει τα συμφέροντα των ελίτ του ενεργειακού καρτέλ – ενδεχομένως όχι αφιλοκερδώς. Το πρόβλημα, για να είμαστε πιο σαφείς, είναι γιατί το ανέχονται οι Πολίτες – γιατί οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί στην ΕΕ που το επιτρέπουν, όταν ενημερώνονται από τόσους συμπολίτες τους, εάν βέβαια υποθέσουμε πως διαβάζουν αυτά που γράφονται, ως οφείλουν. Η απάντηση εδώ είναι δυστυχώς πολύ απλή, ενώ είναι σχετικά ανάλογη με αυτήν που είχαμε αναφέρει στην ανάλυση μας «Γιατί σιωπούν τα πρόβατα» – αν και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, με κριτήριο τα μαρτύρια που έχουμε βιώσει τα τελευταία 12 χρόνια. Όταν όμως το πάθημα δεν μας γίνεται μάθημα, όταν πιστεύουμε πως δεν έχουμε επιλογή, όταν επιλέγουμε ως θύματα τους θύτες μας (=κόμματα των μνημονίων και του PSI), καθώς επίσης όταν θεωρούμε ότι, σκύβοντας το κεφάλι θα έλθουν καλύτερες ημέρες, σημαίνει απλά πως θα συνεχίσουμε να αποτελούμε αντικείμενο εκμετάλλευσης – όσο προσβλητικό και αν ακούγεται για τον καθέναν από εμάς. Με ακόμη πιο απλά λόγια, «βρίσκουν και τα κάνουν».