MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Το... θαύμα των Χριστουγέννων στην αγορά ρεύματος

Οι πολύ ακριβές τιμές χονδρικής στο ρεύμα στη χώρα μας, συγκρινόμενες με τις πολύ χαμηλές, έως και αρνητικές τιμές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλύπτουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που συνεχίζονται στον χώρο της ενέργειας ● Το τρικ των φτηνών εισαγωγών, ο ρόλος της ΔΕΗ και τα έξτρα κέρδη του ενεργειακού καρτέλ.
 
 
Οπως σε κάθε αγορά έτσι και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά εξαρτάται από την προσφορά (παραγωγή μονάδων) και τη ζήτηση. Η αγορά και η τιμή εκκαθάρισης ΤΕΑ (ή ΟΤΣ=οριακή τιμή συστήματος) ισορροπεί όταν η προσφορά είναι ίση με τη ζήτηση. Οταν η ζήτηση είναι μεγάλη σε σχέση με την προσφορά τότε οι τιμές ανεβαίνουν, αντίστοιχα όταν η προσφορά (παραγωγή μονάδων) είναι μεγάλη τότε οι τιμές πέφτουν. Αυτές οι καταστάσεις π.χ. έλλειψης προσφοράς μπορεί να προκληθούν και τεχνητά, π.χ. με μη λειτουργία μονάδων και δημιουργία τεχνητής έλλειψης όπως κάνει η ΔΕΗ αυτές τις μέρες. Στις ιδανικές αγορές, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, πολλοί παραγωγοί, οι τιμές ισορροπούν στο οριακό κόστος της πιο ακριβής μονάδας. Αν δεν υπάρχει τέλειος ανταγωνισμός (perfect competition) τότε συνήθως λειτουργούν καρτέλ, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, και οι εταιρείες καθορίζουν ψηλά τις τιμές ώστε να βγάζουν μεγάλα κέρδη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ναι μεν δεν υπάρχει ανταγωνισμός (5 εταιρείες παραγωγοί κανονίζουν τις τιμές), αλλά υπάρχουν ιδιαιτερότητες που καθορίζουν την πολιτική τιμών της κάθε εταιρείας. 
 

Η Ρωσία κατάργησε όλες τις συναλλαγές σε δολάρια: «Επενδύσεις μόνο σε κινεζικά γιουάν και χρυσό»

Δόθηκε «σήμα» και στις υπόλοιπες χώρες των BRICS να προχωρήσουν σε αποδολαριοποίηση
 
Η Ρωσία έχει εγκαταλείψει εντελώς τις επενδύσεις σε δολάρια στα αποθεματικά της και υιοθετήθηκαν νέοι κανόνες για την εξοικονόμηση χρημάτων στο Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας καθώς θα διατηρεί τις αποταμιεύσεις της σε γιουάν και χρυσό.
 
Έτσι γίνεται η πρώτη χώρα στον πλανήτη που αποδολαριοποιήθηκε.
 
Η Μόσχα έστειλε έτσι «σήμα» και στα υπόλοιπα κράτη μέλη των BRICS τωρινά και μελλοντικά.