MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Μέθοδοι προπαγάνδας και υπονόμευσης

Ο Yuri Bezmenov (alias Tomas Schuman), ένας πρώην σοβιετικός υπονομευτής της KGB, εξηγεί λεπτομερώς τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η KGB για να υπονομεύσει και να καταλάβει στρατιωτικά χώρες – στόχους σε μια διάλεξη του στο Los Angeles το 1983.


Yuri Bezmenov ήταν προπαγανδιστής της KGB στον οποίο ανατέθηκε αποστολή στην Ινδία, η οποία παραδόθηκε στους δυτικούς το 1970.

Ο Bezmenov εξηγεί μερικές από τις τεχνικές πάνω στις οποίες εκπαιδευτηκε και τον τρόπο με τον οποίο η σοβιετική προπαγάνδα απλώνεται σε τρίτες χώρες για να υπονομεύσει τους δασκάλους, τους πολιτικούς και τους υπόλοιπους διαμορφωτές της κοινής γνώμης της χώρας – στόχου ώστε οι κάτοικοι να δεχθούν την σοβιετική ιδεολογία.

Ψυχολογικές επιχειρήσεις: Κερδίζοντας τον πόλεμο με την επικοινωνία

( Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου )
 
Αυτό που βιώνει η παγκόσμια κοινή γνώμη σε περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων είναι μια τεράστια ψυχολογική επιχείρηση από τους εμπλεκόμενους προκειμένου να κερδηθούν οι «ψυχές και οι καρδιές» των πολιτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. 

Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και από τις δύο πλευρές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι προσχεδιασμένες και αποσκοπούν στο να επηρεάσουν τα συναισθήματα, τα κίνητρα, την αντικειμενική κρίση και τελικά τη συμπεριφορά ομάδων ή ακόμη και μεμονωμένων ατόμων. Θεωρούνται παράγοντας προστασίας των φίλιων δυνάμεων ή και πολλαπλασιαστής ισχύος. Πρόκειται για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις (ΨΕΠ). 

Η Θεωρία του Πολέμου κατά Clausewitz στην εποχή του κορονοϊού

Γράφει ο Γεώργιος Τορνικάντης


Ο μεγάλος Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου στο πολύκροτο βιβλίο του ‘’Η Θεωρία του Πολέμου’’ εξηγεί με αναλυτικό τρόπο και με στρατιωτική συνέπεια πως ‘’Ο πόλεμος διεξάγεται από τους στρατιωτικούς, αλλά αποφασίζετε από τους πολιτικούς. Οι στρατιωτικοί και το επιτελείο είναι αυτοί, οι οποίοι πολεμούν με τα μέσα που τους δίνονται και διαθέτουν, όμως ο στόχος και ο σκοπός του πολέμου καθορίζεται από τους πολιτικούς και την κυβέρνηση του κράτους.’’

Το τουρκικό αεροπλανοφόρο χτίστηκε στα Ναυπηγία που σώσαμε από Χρεοκοπία

Η Τουρκία θα χτυπάει διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη – Με σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και Ευρωπαϊκά χρήματα έγινε η ρύθμιση που έσωσε τα Ισπανικά ναυπηγία Navantia που τώρα ναυπηγούν τον Τουρκικό μίνι Αεροπλανοφόρο TCG Anadolu!


Ο Νότης Μαριάς πρώην Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος Ελλάδα, ο άλλος δρόμος στο Kontra24 με τον Αιμίλιο Λιάτσο