MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Έρευνα: Το 66% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο από την λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα

Φωτογραφία ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI
Έρευνα Ινστιτούτου ΕΝΑ: Πολιτική εμπιστοσύνη και δημοκρατία
 
Το ΕΝΑ διεξήγαγε, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata, πολιτική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο θεματικό τραπέζι που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Δημοκρατία, θεσμοί & πολιτική εμπιστοσύνη: Διαγενεακές τάσεις στην Ελλάδα», στις 26 Απριλίου 2023.
 
Η συλλογή των δεδομένων έλαβε χώρα κατά το διάστημα 12-18 Απριλίου 2023.
 
Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι παρά τα προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και την ταύτιση της πολιτικής με τη διαφθορά, οι πολίτες δηλώνουν ενδιαφέρον για την πολιτική, δείχνοντας πρόθυμοι να συμμετάσχουν στα κοινά ή σε δραστηριότητες που αφορούν την πολιτική με διάφορες μορφές.
 

Τελικά τι πραγματικά ψηφίζουμε και πόσο πρέπει να ανησυχούν κι άλλα κόμματα με τις απαγορεύσεις; Νότης Μαριάς

Ο Νότης Μαριάς πρόεδρος του κόμματος Ελλάδα ο άλλος Δρόμος δεν θα συμμετέχει στο «πρώτο ημίχρονο» των εκλογών, όπως λέει. Πιθανόν να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο «δεύτερο ημίχρονο», αν υπάρξει.
 
Όμως τα όσα λέει για το τι τελικά καλούμαστε να ψηφίσουμε έχουν πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! Τι επιλέγουμε όταν όποια κι αν είναι η κυβέρνηση υπάρχει δέσμευση για πλεόνασμα 20 δις; Τι ακριβώς επιλέγουμε όταν οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί «απ ΄ έξω» μπορούν να εγγυηθούν μόνο «αίμα, ιδρώτα και δάκρυα»;
 

Τελευταία των τελευταίων στην Ευρώπη η Ελλάδα στη λίστα για την Ελευθερία του Τύπου

Τελευταία των τελευταίων της Ευρώπης η Ελλάδα στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου! Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 107 με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου!
 
Πέρυσι ήταν στην 108η και πριν η κυβέρνηση …πανηγυρίσει να επισημάνουμε ότι η θέση 107 προέκυψε λόγω της διολίσθησης άλλων χωρών κι όχι επειδή η κατάσταση σε ότι έχει να κάνει με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα βελτιώθηκε! Η Ελλάδα και φέτος είναι τελευταία σε όλη την Ευρώπη και το χειρότερο είναι ότι η αμέσως προηγούμενη χώρα, η Μάλτα βρίσκεται 24 θέσεις μακριά, στην 84η θέση της κατάταξης!
 

Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν υπαλλήλους!

Ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, οδηγούς και ανειδίκευτους εργάτες αναζητούν περίπου οι μισές επιχειρήσεις
 
 
Η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διατύπωσαν την ανησυχία τους και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην εύρεση προσωπικού, τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του ΣΕΒΕ που διενήργησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών.
 

Ποια κόμματα απέκλεισε ο Άρειος Πάγος

Φωτογραφία ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
/EUROKINISSI
Κατά πλειοψηφία (9-1) «κόπηκε» από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του καταδικασμένου για την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη και έτσι δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ενώ αντίθετα ομόφωνα έλαβε το «πράσινο φως» για να συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου.
 
Στην υπόθεση του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη μειοψήφησε ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας είναι αντισυνταγματικές.
 

Πώς “πεθαίνουν οι δημοκρατίες” – Το ελληνικό παράδειγμα

Οι απαγορεύσεις της συμμετοχής κομμάτων στην εκλογική διαδικασία είναι το αποκορύφωμα μίας σειράς αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων την τελευταία τετραετία σε πολλά επίπεδα που γεννούν το ερώτημα για το αν η Ελλάδα έχει ήδη μετεξελιχθεί σε “αντιφιλελεύθερη ή αυταρχική δημοκρατία, όπως εξετάζουν στο κλασικό, πλέον,Πως πεθαίνουν οι δημοκρατίες” οι Στίβεν Λεβίτσκι και Ντάνιελ Ζιμπλάτ.
 
Πρώτα ήταν η απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, στην συνέχεια ήλθε η απαγόρευση του κόμματων των Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου και ακολούθησε η απαγόρευση του κόμματος της Λατινοπούλου και του Νικολόπουλου. Είναι σαφές ότι οι απαγορεύσεις συμμετοχής στις εκλογές με μία αμφιλεγόμενη διαδικασία προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στην δημοκρατία από ότι θα προκαλούσε η ενδεχόμενη κάθοδος όλων αυτών μαζί. Το αποφασιστικό δημοκρατικό κριτήριο επαφίεται στην κρίση της χειραγωγούμενης και πιεζόμενης δικαστικής εξουσίας.