MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Στο σημείο μηδέν η αναμέτρηση στην Α. Μεσόγειο: «Θα σπεύσουν πλοία ξένων χωρών στη περιοχή» – «Τα παίζει όλα για όλα ο Ερντογάν»

Η θαλάσσια εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η γεώτρηση από την Τουρκία , είναι κατά τον καθηγητή γεωπολιτικής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας Γιώργο Φίλη, η απόδειξη μίας διαρκούς και χωρίς επιστροφή κλιμάκωσης από πλευράς του Ερντογάν, ως μονόδρομος της προσωπικής του πολιτικής επιβίωσης και με όρους γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως σημείωσε , αν οι πράξεις πολεμικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ, μείνουν αναπάντητες, τότε το επόμενο βήμα θα είναι άμεσα στο Καστελόριζο.

Καλεντερίδης : Θα σπάσει το «σχοινί» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις;

Σάββας Καλεντερίδης

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Η γενεσιουργός αιτία της κρίσης είναι η στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να στηρίξουν την ίδρυση του δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους στην περιοχή της βόρειας Συρίας –το πρώτο υπάρχει από το 1992 στο Β. Ιράκ–, που σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Άγκυρας θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ίδρυση τρίτου αυτόνομου κουρδικού κράτους, στην επικράτεια της Τουρκίας αυτήν τη φορά.

Οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχουν αρχίσει να φαίνονται

Στις 17 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς παρεχώρησαν όνομα, ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα σε ένα πολυεθνικό κράτος εις βάρος της ιστορίας του Μακεδονικού Ελληνισμού.

Οι αρνητικές συνέπειες είναι πολλές:

Αποθρασύνθηκαν τα Σκόπια. Οι γείτονες εξέλαβαν την υπογραφή της Συμφωνίας ως διάθεση ελληνικής υποχώρησης και παραβιάζουν συνεχώς τα συμφωνηθέντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το διαφημιστικό φιλμάκι για την προσέλκυση τουριστών, στο οποίο η χώρα προβάλλεται ως αιώνια «Μακεδονία» (Macedonia timeless). Όπως είχαμε προβλέψει ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια» είναι πιθανόν να εγκαταλειφθεί.

Η ύπουλη γερμανική τακτική

Οι Έλληνες πρέπει να πάψουν να κατηγορούν τον εαυτό τους για όλα τους τα δεινά, να καταλάβουν πως ήταν μύθος τα ελλείμματα, όπως το ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας, να συνειδητοποιήσουν πως η Γερμανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπερχρέωση της Ελλάδας του 2009, καθώς επίσης ότι δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα το 2012, αλλά την χρεοκόπησαν: η Τρόικα σε συνεργασία με τις ανθελληνικές ενδοτικές κυβερνήσεις μετά το 2009 που επέβαλλαν το εκ προμελέτης έγκλημα των μνημονίων και υπέγραψαν το καταστροφικό PSI.