MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

21,3 τρισ. δολάρια το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ

Το ποσό των 30 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να αντλήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ένα έντοκο γραμμάτιο δίμηνης διάρκειας στους προσφερόμενους τίτλους, οι οποίοι περιλαμβάνουν ομόλογα διάρκειας δύο, τριών, πέντε και τριάντα ετών.

Οι νέες εκδόσεις έρχονται καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών υπό τον Στίβεν Μνούτσιν αναζητούν νέους τρόπους να διαχειριστούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που προβλέπεται να υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Washington Post: Ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας για την Ελλάδα

H Ευρώπη μπορεί να πανηγυρίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί τώρα ένα success story αλλά η Ελλάδα έχει υπάρξει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες στην ιστορία εκτός από τις περιόδους πολέμων ή επαναστάσεων γράφει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Washington Post με φόντο την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ – ότι «παρά τα χαμηλότερα επιτόκια και τις μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλο χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υποστηρίζει για πολύ ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια».

Η μεσαία τάξη στο ικρίωμα

Οι Πολίτες και οι κοινωνικές ομάδες τους υπολογίζουν το κόστος της μη συμμόρφωσης τους οπότε, όταν θεωρούν πως είναι δυσανάλογο με αυτά που θα κέρδιζαν ή με αυτά που έχουν και δεν θέλουν να χάσουν, επιλέγουν να το αποφύγουν – υπακούοντας στις εντολές του κράτους.
«Η ένδοξη επανάσταση του 1688 στην Αγγλία εξελίχθηκε ειρηνικά, οδηγώντας τη χώρα σε ένα διαρκώς αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο – επάνω στο οποίο στηρίχθηκε η μετέπειτα βρετανική αυτοκρατορία 

Αντίθετα, η γαλλική επανάσταση του 1789 ήταν βίαιη και καταστροφική – με αποτέλεσμα, το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων να ευρίσκεται για έναν ολόκληρο αιώνα πίσω από το αντίστοιχο των Βρετανών. Η διαφορά μεταξύ των δύο επαναστάσεων εναντίον των τότε απολυταρχικών καθεστώτων, της αυταρχικής ηγεμονίας καλύτερα, ήταν ο τρόπος διαχείρισης των δημοσίων χρεών” (H. James).