MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Γρίβας: Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας είναι καταστροφή και για τις δύο χώρες

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κ. Γρίβας μιλά στην εκπομπή «Review» για την τουρκική προκλητικότητα. Συνέντευξη: Ιρένα Αργύρη, Χρήστος Μαζάνης
 

Οι κερδοσκόποι των κρίσεων και των πολέμων

Με την αφορμή της πανδημίας, τεκμηριώνοντας πως οι κρίσεις αποτελούν πάντοτε ευκαιρίες για τους εκάστοτε ισχυρούς, γιγαντώθηκαν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό οι ολιγοπωλιακές πολυεθνικές, ειδικά αυτές του διαδικτύου, της ψηφιακής τεχνολογίας και των εμβολίων – ενώ αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τα κρατικά χρέη. Με την αφορμή τώρα του πολέμου, πολλαπλασιάστηκαν τα κέρδη των Ολιγοπωλίων της ενέργειας και των τροφίμων – ενώ ταυτόχρονα φτωχοποιήθηκαν και θα φτωχοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι μεγάλες μάζες του πληθυσμού, ειδικά στη Δύση. Με δεδομένο δε το ότι, ο πληθωρισμός είναι ο μακράν μεγαλύτερος φόρος, απομυζώνται μέσω αυτού οι πάντες – ενώ δημεύονται έμμεσα οι αποταμιεύσεις, με την κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής αξίας των χρημάτων. Μόνο στην Ελλάδα, οι καταθέτες θα χάσουν το 2022 περί τα 20 δις € – τα οποία οδηγούνται έμμεσα, μέσω των ανοδικών τιμών και του σταθερού στην ουσία κόστους παραγωγής, στα Ολιγοπώλια.
 

Σουπερμάρκετ στη Βρετανία: Αντικλεπτικά σε βασικά τρόφιμα - Στις 10 λίρες το βούτυρο

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά κλοπών που έχουν καταγραφεί λόγω του υψηλού κόστους των βασικών τροφίμων


Ξέφυγαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας λόγω του αυξημένου κόστους ζωής των πολιτών ύστερα από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έχουν αρχίσει να τοποθετούν αντικλεπτικά ακόμη και σε... βασικά προϊόντα διατροφής, αφού προβλέπουν πως αρκετοί καταναλωτές ενδέχεται να προβούν σε κλοπές εξαιτίας του δυσβάστακτου κόστους τους.