MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Οδηγείται σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία; Πρόκειται για υστερία, απαντούν επώνυμοι οικονομολόγοι

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, η επιβεβαίωση των φόβων για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης καθώς η Γερμανία είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και η ανησυχία για τις επιπτώσεις μίας άτακτης εξόδου, η πολιτική κρίση στην Ιταλία, η απειλή χρεοκοπίας της Αργεντινής και η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ένδειξη πιθανής ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, είναι οι εξελίξεις που δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στις αγορές. 

Ο μύθος της αριστερής ηγεμονίας

Η θριαμβευτική πορεία και η νίκη της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας στηρίχθηκε επί πλέον στην ελκυστικότητα της έννοιας της ελευθερίας – κάτι που είχε ήδη ξεκινήσει από την εποχή του Hayek, με το γνωστό βιβλίο του «Ο δρόμος προς τη δουλεία». Το μανιφέστο δε της «Mont Pelerin Society» αναφερόταν ξεκάθαρα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια – η οποία, κατά τον ίδιο, προϋποθέτει κυρίως την ατομική ελευθερία. Ποτέ δεν αναρωτήθηκε όμως κανείς εάν μπορεί να είναι ελεύθερος, όταν είναι βουτηγμένος στα χρέη – κάτι που ισχύει επίσης για τα κράτη, η άνοδος των οφειλών των οποίων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν έντεχνα, για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης ιδέας, τα «κινήματα χειραφέτησης» του 1968 – τα οποία τοποθετούνταν εναντίον των κρατικών οργανισμών, των θεσμών του δημοσίου κοκ. Έτσι δημιουργήθηκαν περίεργες συμμαχίες, με απόλυτα αντικρουόμενους στόχους – όπου από τη μία πλευρά βρισκόταν η επαναστατούσα νεολαία, ενώ από την άλλη η οικονομική ελίτ, χωρίς να εμποδίζεται η μεταξύ τους συνεργασία.

O Μητσοτάκης αντιμέτωπος με τις κινεζικές τακτικές του Ερντογάν

Την ώρα που η Ελλάδα φλέγεται από τις πυρκαγιές, η Τουρκία προωθεί μεθοδικά το σχέδιο της για τη "Γαλάζια Πατρίδα", ενώ η δική μας γαλάζια πατρίδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να ασχοληθεί επειγόντως με την ΑΟΖ πριν είναι πολύ αργά. Ενώ φάνηκε στην αρχή ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ήξερε που πατάει, σήμερα οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει πορεία. Έτσι, δεν θέλησε να μπλέξει με την Τουρκία, παραπέμποντας το ζήτημα για αργότερα. Αυτό, όμως, είναι ένα τραγικό λάθος. Ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται να δοκιμάσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση και δεν γνωρίζω εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση.

Έριξαν δηλητήριο σε δεξαμενή νερού στο Πήλιο – Απαγόρευση κατανάλωσης σε τέσσερα χωριά

Έριξαν δηλητήριο σε δεξαμενή νερού στο Πήλιο – Απαγόρευση κατανάλωσης σε τέσσερα χωριά

Σήμερα, στις 13.00 έγινε γνωστό στη ΔΕΥΑΜΒ από το Αστυνομικό Τμήμα Ν. Πηλίου ότι υπάρχει δολιοφθορά στην εγκατάσταση του καταστήματος «Πέστροφες», στην περιοχή Αγ. Βλασίου, πιθανόν με ρίψη δηλητηριωδών ουσιών στο νερό.