MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Το ευοίωνο μέλλον της Ελλάδας

Μια ισχυρή και ευημερούσα μεσαία τάξη είναι ζωτικής σημασίας, επειδή είναι αυτή που καταναλώνει – ενώ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Οι χώρες με ισχυρή μεσαία τάξη έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και καλή διακυβέρνηση – οπότε αυτά είναι τα βασικά κριτήρια της ευημερίας ή της κατάρρευσης ενός κράτους.

Ανάλυση 

Εν πρώτοις, αυτά που συμβαίνουν σε μία Οικονομία δεν είναι ποτέ μονοσήμαντα – δεν υπάρχει καλύτερα μαύρο και άσπρο αλλά οι ενδιάμεσες αποχρώσεις τους, ενώ πολλά εξαρτώνται από το πώς τα ερμηνεύει κανείς. Κατά δεύτερο λόγο, η Οικονομία της Ελλάδας θα αναπτυχθεί σύντομα και μάλιστα με πολύ υψηλούς ρυθμούς – αφού έχουν προηγηθεί δέκα ολόκληρα χρόνια βαθιάς ύφεσης, μοναδικής στην παγκόσμια ιστορία εν καιρώ ειρήνης. Η πτώση δε του ΑΕΠ δεν είναι μόνο της τάξης του 25% αλλά πολύ μεγαλύτερη – επειδή στο ίδιο χρονικό διάστημα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης αναπτύχθηκαν σωρευτικά πάνω από 10%. 

Υπογεννητικότητα, το σημαντικότερο πρόβλημα της Εθνικής Ασφαλείας

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Καθώς ο πληθυσμός της Ελλάδος λόγω υπογεννητικότητας βρίσκεται σε συνεχή πτώση, η οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική επιρροή της κοινωνίας μας τείνει να υποχωρήσει μαζί του. Για όλους όσους ασχολούνται με τη στρατηγική και ασφάλεια, ο ανθρώπινος πόρος εξακολουθεί να έχει την υψίστη σημασία. Όλο και περισσότερο επηρεάζει η δημογραφική τάση την χώρα μας, αφού πλέον οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που επιτείνει την κατάσταση είναι και η “διαρροή νέων μυαλών” στο εξωτερικό για ανεύρεση καλλίτερης τύχης. 

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ή συνεκμετάλλευση ή στέλνω γεωτρύπανο στην Κύπρο

Μετά τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, ο οποίος καλούσε τον Ευάγγελο Αποστολάκη να «μεριμνήσει» και να βρει τρόπο να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία προχωρά ένα βήμα ακόμα, αυτή την φορά έχοντας στο «στόχαστρο» την Κύπρο και την ΑΟΖ της.

Με επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η Τουρκία, δια μέσω του «ψευδοκράτους» ενημερώνει πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που αμφισβητεί εμφανώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και ανεβάζει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

H Ευρώπη αντικατέστησε τις μεταρρυθμίσεις με νομισματική πολιτική... η αιτία για την εκτόξευση των εθνικιστών με 173 έδρες στις ευρωεκλογές

Εάν όλα τα εθνικιστικά κόμματα ενώνονταν θα ήταν δεύτερη δύναμη στο ευρωπαικό κοινοβούλιο

Η εθνικιστική ακροδεξιά θα είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου 2019.

Εάν ενώνονταν όλα τα εθνικιστικά κινήματα θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 173 έδρες θα ήταν η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλος κατακερματισμός, οπότε τα ποσοστά τους θα είναι πολύ χαμηλότερα γιατί δεν εμφανίζονται ως ένα ενιαίο μέτωπο.

Η ουσία όμως είναι ότι θα είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο και το ακόμη σημαντικότερο θα είναι η μόνη πολιτική δύναμη με εντυπωσιακή αύξηση ποσοστών.

ΟΟΣΑ: Το εισόδημα των Ελλήνων το 2018 συρρικνώθηκε στα επίπεδα του 2013

Η έκθεση «Taxing Wages 2019» που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ, αναφέρει ότι, ούτε το 2018 το ελληνικό νοικοκυριό κατάφερε να δει τα εισοδήματα του να ανακάμπτουν

Για τεράστιες απώλειες στα εισοδήματα των Ελλήνων από το 2015 μέχρι και το 2019 κάνει λόγο έκθεση του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση «Taxing Wages 2019» που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ, αναφέρει ότι, ούτε το 2018 το ελληνικό νοικοκυριό κατάφερε να δει τα εισοδήματα του να ανακάμπτουν καθώς ακόμη και έως σήμερα δεν έχουν καταφέρει να καλυφθούν.