MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Οι λογαριασμοί «καίνε», η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο!

Η ενεργειακή φτώχεια χτυπάει τα νοικοκυριά, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ξεπερνάνε πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ


Οι τιμές χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη έκαναν χθες νέο εκρηκτικό ρεκόρ. Σε μόλις ένα δίμηνο έχουν διπλασιαστεί και οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν ήδη τους πολίτες τους για έναν χειμώνα-εφιάλτη. Η Γερμανία, παρά τους παχυλούς μισθούς σε σχέση με την Ελλάδα, ζήτησε εσπευσμένα από την Κομισιόν να εξαιρεθεί από τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, ώστε να μειωθεί το κόστος για τους πολίτες. Και η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60% με τα πρώτα κρύα.
 

Προτελευταία η Ελλάδα στην αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων κατά της πανδημίας στην Ευρώπη

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας*


Ξεκάθαρος στόχος των πολιτικών διαχείρισης της πανδημίας παγκοσμίως είναι η ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών και παρότι ο στόχος είναι σχεδόν κοινός, οι διαφορές στις πολιτικές επιλογές προς επίτευξη του στόχου είναι μεγάλες.

Σε μελέτη των Μάνθου Δελή, Μαρίας Ιωσηφίδη και Mενέλαου Τάσιου με τίτλο «Efficiency of government policy during the COVID-19 pandemic», που δημοσιεύθηκε στο SSRN (Social Science Research Network), εξετάσθηκε η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πολιτικών όσον αφορά κυρίως στην πρόληψη θανάτων και όχι η αποτελεσματικότητα σε άλλες κοινωνικές ή οικονομικές διαστάσεις. Στη μελέτη υπολογίσθηκε για πρώτη φορά ο δείκτης αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών πολιτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 81 χώρες παγκοσμίως, συγκρίνοντας τον «Δείκτη περιορισμών και υγείας» για τον Covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (13 παράμετροι που αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές περιορισμού, κλεισίματος και του συστήματος υγείας) με τους θανάτους λόγω Covid-19, σε κάθε χώρα και για κάθε μήνα για τους 19 μήνες από τον Μάιο του 2020 έως και τον Νοέμβριο του 2021.

Κορωνοϊός: Δυόμιση χρόνια μύθοι, εικασίες και πολλά ψέματα

Πώς παραπλανήθηκαν οι πολίτες στη χώρα μας (αλλά και παγκοσμίως) από μεγάλα λόγια πολιτικών και τηλε-ειδικών δίχως καμία επιστημονική βάση


Καμία άλλη ασθένεια τα τελευταία 100 χρόνια δεν αφορούσε μαζικά και ταυτόχρονα όλη την ανθρωπότητα ενώ παρέμενε τόσο άγνωστη και γεμάτη αβεβαιότητες όσο, δυόμιση χρονιά μετά, η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
 
• Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε με αδιαμφισβήτητα δεδομένα ούτε καν πώς άρχισε. Επειτα από έρευνες, εκθέσεις και αποστολές υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το μυστήριο της προέλευσης, φυσικής ή μη, του ιού παραμένει. Οι Ελληνες πολιτικοί και ειδικοί, ακροβατώντας μεταξύ fake news, προπαγάνδας και ψευδοεπιστήμης, δημιούργησαν μια πρωτοφανή σύγχυση, που αποτυπώνεται στις μαύρες λίστες του ΕΟΔΥ.

Την έξοδο στον Κυριάκο δείχνει ο Προκόπης

Με την βαρυσήμαντη παρέμβασή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Προκόπης Παυλόπουλος, έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «…Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική. Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους», ανέφερε.


Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε στην συνέχεια σε συνομιλητές του ότι μιλούσε ως καθηγητής της Νομικής και ανέπτυξε την έννοια της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης, όπως την αναλύει και στα συγγράμματά του καθώς επίσης ότι έχει ευθύνη απέναντι στους φοιτητές του και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Εν ολίγοις ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για την ΕΥΠ έχει ο πρωθυπουργός που είχε αναλάβει με νόμο την αρμοδιότητα.