MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Καλεντερίδης : Η Μακεδονία, οι Μακεδονομάχοι και εκείνοι που ρίπτουν τα άγια τοις κυσί

Του Σάββα Καλεντερίδη 

Το Σκοπιανό είναι ένα ζήτημα που έχει ιστορία 120 χρόνων και «λύθηκε» με την κατάπτυστη και προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, τις 12 Ιουνίου 2018. 

Ενώ είναι τοις πάσι γνωστό ότι μακεδονικό έθνος και γλώσσα δεν υπάρχει και ότι τα όρια της Μακεδονίας περιορίζονται σε αυτά της ελληνικής επικράτειας, με την ως άνω συμφωνία αναγνωρίσαμε «μακεδονικό» κράτος, γλώσσα και ταυτότητα. 

Αυτός είναι ο λόγος που χαρακτηρίζω την συμφωνία ως κατάπτυστη και προδοτική. 

Φόροι 2018 -ΑΑΔΕ: 1.126 ευρώ το κεφάλι η μέση επιβάρυνση – Λιγόστεψαν οι δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών

Με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η μέση φορολογική επιβάρυνση για 3.038.500 φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα διαμορφώνεται σε 1.126 ευρώ. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 3,42 δισ. ευρώ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες περιορίστηκαν φέτος κατά 47.260, καθώς ο αριθμός των δηλώσεων Ε3 μειώθηκε σε 1.523.071 από 1.570.331 πέρυσι. Έκλεισαν τη δραστηριότητα ή…προτίμησαν να δουκλέψουν “μαύρα;”

Το ξενοφοβικό AfD πρώτο κόμμα στην ανατολική Γερμανία

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια το AfD συγκεντρώνει σε δημοσκόπηση ποσοστό του 23%. Διαφορετική εικόνα στη δυτική Γερμανία. Επιπτώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.

Νεότερη δημοσκόπηση (Emnid) επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων σφυγμομετρήσεων: πρώτο κόμμα στην ανατολική Γερμανία είναι με 23% το ξενοφοβικό εθνολαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία » (AfD). Δεύτερο κόμμα με 22% είναι οι Χριστιανοδημοκράτες, τρίτο με 14% το κόμμα Η Αριστερά και τέταρτο οι Πράσινοι με 13%. Μόλις πέμπτο κόμμα είναι Σοσιαλδημοκράτες με 11% και ακολουθούν με 7% οι Φιλεύθεροι. Διαφορετική είναι η εικόνα στη δυτική Γερμανία. Πρώτο κόμμα με 27% αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες, δεύτερο οι Πράσινοι με 25%, τρίτο οι Σοσιαλδημοκράτες με 13%, μόλις τέταρτο είναι το AfD με 12%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 9% και με 7% το κόμμα Η Αριστερά. Σε εθνικό επίπεδο το AfD καταγράφει 14% και είναι τρίτο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες που κυμαίνονται στο 26% και τους Πράσινους στο 23%. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι μόλις τέταρτο κόμμα με 13% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 9% και Η Αριστερά με 8%.

Δυο σχολές σκέψεις στην Ουάσιγκτον για την Τουρκία: Η συνήθεια να “αρμέγει” την Αμερική


Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυριάρχησαν δυο σχολές σκέψεις στην Ουάσινγκτον για την Τουρκία: η μια που υποστήριζε πως η εκτελεστική εξουσία στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν κάνει αρκετά για την τόσο στρατηγικά σημαντική για τη Δύση Τουρκία, και η άλλη που υποστήριζε πως πρέπει να γίνονται περισσότερα από την εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ για την Τουρκία. 

Κοινό στοιχεία και των δυο σχολών είναι πως η Τουρκία είναι μια “αδικημένη” και “παραμελημένη” από την Ουάσιγκτον και τους λοιπούς Ατλαντικούς της συμμάχους χώρα, και πως δικαιολογημένα συμπεριφέρεται και αντιδρά κατά της “αγνωμοσύνης” που εισπράττει.

Σπύρος Στάλιας : Ο κύριος Κέϋνς και η νεοφιλελεύθερη σκέψη και πολιτική πρακτική

 
(Στον Θέμι Συμβουλόπουλο και στο Γιάννη Αθανασιάδη) 

Το άρθρο αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τον νεοφιλελευθερισμό, ως θεωρητικό οικοδόμημα αλλα και ως πολιτική πρακτική, και στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η κεϋνσιανή και μετακεϋσινή θεωρία, ως απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό αλλά και ως επίθεση προς αυτόν, με στόχο να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τα ζόμπι αυτά τραπεζικά οικονομικά της ευρωζώνης.