MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Απελπισμένος Ερντογάν άρα και επικίνδυνος! Τα αδιέξοδά του και το “όπλο” του

Γιατί ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους κάθε μέρα όλο και περισσότερο, με εμπρηστικές δηλώσεις; Ο Yavuz Bayadar με ένα άρθρο του στην ιστοσελίδα Ahval, δίνει μια λογική απάντηση: είναι απελπισμένος!

Όπως γράφει τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να εντείνει την ρητορική του. Η απελπισία του φαίνεται από τη στάση που τηρεί έναντι των Αμερικανών για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία αλλά και από τις απειλές προς την ΕΕ για το προσφυγικό.

Δένδιας: «Δεν ήταν προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών!» – «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμβατικές της δεσμεύσεις»

«Δεν ήταν προδοτική η συμφωνία των Πρεσπών» και «δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο Ερντογάν με τον χάρτη» είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που έδωσε στους Ν. Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα. Το ηχητικό στο στο 5:00.

Συγκεκριμένα:

Τόνισε «το Αιγαίο είναι μια θάλασσα, η οποία μπορεί να είναι απολύτως ορατή στις ελληνικές αρχές επί 24 ώρες, όπως και οι ακτές της Τουρκίας. Και να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να προειδοποιούμε τους Τούρκους και να σταματάμε τους Τούρκους. Το να αφήσεις τέσσερα χρόνια κάτι στο ράφι, δεν νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να το προάγεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια αντίληψη ότι η θάλασσα δεν αστυνομεύεται. Είναι λάθος αυτή η αντίληψη. Κατ΄ αρχάς δεν μιλάμε για τη θάλασσα, μιλάμε για τα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τις ελληνικές ακτές. Εκεί γίνονται οι συγκεντρώσεις, εκεί οι λαθρέμποροι ανθρώπων οδηγούν τους παράνομους μετανάστες ώστε να τους περάσουν στην απέναντι ακτή».

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Γ. Καρποδίνη

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Γ. Καρποδίνη, Albedo 14.

Μέρος 1 & 2  

8 Σεπ 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία, Κοιτάσματα

Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για άλλη μια φορά ξεκάθαρο πως ο Σουλτάνος είχε αποφασίσει να εντατικοποιήσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού σε βάρος της Πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο αυτό επαναφέραμε για άλλη μια φορά την πρότασή μας την οποία διατυπώσαμε έγκαιρα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 για αξιοποίηση του άρθρου 72 Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ) το οποίο εμπεριέχει σχετική ρήτρα αναστολής της λειτουργίας του Δουβλίνο 3 που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Είναι γνωστό βέβαια ότι σύμφωνα με το άδικο και απαράδεκτο σύστημα των Κανονισμών του Δουβλίνου η Ελλάδα υποχρεούται ως χώρα πρώτης εισόδου να εξετάσει όλες τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν όσοι αλλοδαποί εισέρχονται στην Πατρίδα μας ασχέτως βεβαίως του τελικού τους προορισμού που σύμφωνα με δηλώσεις τους δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ.

Ο ηγέτης της αντιγερμανικής εξέγερσης

Τα προβλήματα της Ιταλίας οφείλονται κυρίως στην αρτηριοσκληρωτική αγορά εργασίας, στα δικαστήρια που δεν λειτουργούν και στις ελλειμματικές διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους κλάδους – με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα του μη εμπορικού της τομέα να έχει μειωθεί σύμφωνα με το ΔΝΤ κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 15% από το 1992. Όμως, όταν μία χώρα οδηγηθεί σε μία τέτοια παγίδα, θα πρέπει να υιοθετήσει δραστικά μέτρα για να απελευθερωθεί – όπως θα ήταν η υποτίμηση του νομίσματος της κατά 30% απέναντι σε κράτη σαν τη Γερμανία, η μείωση των δημοσίων χρεών της κατά 50% (πληθωριστικά ή με κούρεμα), καθώς επίσης μια δημοσιονομική επέκταση (=μεγάλη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, κατακόρυφη μείωση των φόρων), σε συνδυασμό φυσικά με ελέγχους κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν δυνατόν τότε μόνο να συμβεί, εάν η Ιταλία εγκατέλειπε την Ευρωζώνη – οπότε η ιταλική τραγωδία που θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή θα έχει πολλές συνέχειες, με μελλοντικό πρωταγωνιστή τον κ. Salvini, η καθαίρεση του οποίου μάλλον τον διέσωσε από μία «προδοσία» της χώρας του, ανάλογη με αυτήν του κ. Τσίπρα στην Ελλάδα