MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσο μειώθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών την περίοδο της κρίσης

Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σε σταθερές τιμές 2017 μειώθηκε κατά 26,8% σε σχέση με το 2010 και 37,5% σε σχέση με το 2008 

Την μείωση των δαπανών των νοικοκυριών τα χρόνια της κρίσης εν μέσω της σφοδρής ύφεσης της ελληνικής οικονομίας δείχνουν τα στοιχεία από την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς το 2017.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών κατά 22,5% σε σχέση με το 2010 (σε τρέχουσες τιμές), ενώ η αντίστοιχη μείωση σε σχέση με το 2008 είναι της τάξης του 31,5%.

Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών σε σταθερές τιμές 2017 μειώθηκε κατά 26,8% σε σχέση με το 2010 και 37,5% σε σχέση με το 2008.

Η τραπεζική κατάρρευση

Με προβλεπόμενη την πτώση του τουρισμού το επόμενο έτος, ενδεχομένως επίσης των εξαγωγών, είτε λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, είτε εξαιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, η ανάπτυξη αποτελεί όνειρο θερινής νύχτας – ειδικά για μία χώρα που είναι χρεοκοπημένος τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας της, σε ποσοστά μοναδικά στην παγκόσμια ιστορία.

Επικαιρότητα 

Με τη ΔΕΗ να κάνει «λάθος» της τάξης των 280 εκ. € στον Ισολογισμό της και την κεφαλαιοποίηση της να γκρεμίζεται στα 297 εκ. €, όταν η αντίστοιχη πορτογαλική κοστίζει 11,5 δις € (η απόλυτη κυβερνητική ανικανότητα), με το πρωτοφανές σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων της Folli-Follie, καθώς επίσης με τα κεφαλαιακά προβλήματα της Πειραιώς, είναι λογικό να βυθίζονται στο κόκκινο οι τράπεζες – με το δείκτη τους να έχει φτάσει να χάνει έως και 18%, κάτω από τις 458 μονάδες, όταν ολόκληρο το ελληνικό χρηματιστήριο δέχεται τεράστιες πιέσεις. Αυτή τη στιγμή η μετοχή που καταρρέει είναι της Τράπεζας Πειραιώς στο -27%, ακολουθούμενη από την EUROBANK – ενώ όλες οι άλλες τράπεζες έχουν πτωτική πορεία. 

Το πείραμα του "Milgram"

Tο πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.

Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.

Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών.