MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Πως η Standard Oil προμήθευε στον πόλεμο τον Χίτλερ με πετρέλαι

Η αμερικανική Standard Oil ήταν το 1941 η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο. Πρόεδρός της ήταν ο Γουίλιαμ Φάρις και διευθύνων σύμβουλος ο Βάλτερ Τιγκλ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ο Τιγκλ είχε αποκτήσει επαφές με τη Γερμανία, και κυρίως με τον Χέρμαν Σμιτς, στέλεχος της χημικής βιομηχανίας IG Farben.


Σύντομα, στη συντροφιά τους προσκολλήθηκε ο φιλοναζιστής Βρετανός επιχειρηματίας σερ Χένρι Ντέτερινγκ και ο γνωστός αντισημίτης Αμερικανός βιομήχανος Χένρι Φορντ. Πριν τον πόλεμο ο Φάρις είχε φροντίσει να επανδρώσει τα πετρελαιοφόρα πλοία της Standard Oil με γερμανικά πληρώματα. Τα πλοία αυτά δεν μετέφεραν απλώς πετρέλαιο στη Γερμανία, αλλά μετέφεραν και Γερμανούς πράκτορες, από και προς τη χώρα αυτή.

“Η παγίδα του Θουκυδίδη”! Έρχεται Παγκόσμιος Πόλεμος;

Γράφει ο

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ*


Η παγίδα του Θουκυδίδη είναι μία θεωρία η οποία προσπαθεί να εξηγήσει τις σχέσεις ανάμεσα σε μία ηγεμονική δύναμη που βρίσκεται σε άνοδο και σε μία ηγεμονική δύναμη που βρίσκεται σε πτώση. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, οι τριβές μεταξύ των δύο ηγεμονικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσουν σε ηγεμονικό πόλεμο. Αν η δύναμη που βρίσκεται σε πτώση κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, τότε θα συνεχίσει την ηγεμονία της, αν τον χάσει, τότε θα την διαδεχτεί η αναδυόμενη δύναμη.

Οι Έλληνες απαίτησαν πίσω την ελευθερία τους: Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα - Όσα έγιναν στο Σύνταγμα

Γράφει: Θάνος Νικηταράς


Πολλές χιλιάδες Ελλήνων βγήκαν χθες στους δρόμους για να απαιτήσουν πίσω την ελευθερία τους και τα δικαιώματα τους, τα οποία καταπατώνται τον τελευταίο 1,5 χρόνο στο όνομα της «Δημόσιας Υγείας».

Περισσότεροι από 15.000 πολίτες (κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν περίπου 20.000) συγκεντρώθηκαν από τις 7 το απόγευμα σε Σύνταγμα και Ομόνοια (περίπου 7-8.000 στο Σύνταγμα και άλλοι τόσοι στην Ομόνοια), με τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια να ξεκινούν πορεία προς το Σύνταγμα.