MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Κ. Βενιζέλος : Η Τουρκία καλλιεργεί κλίμα «θερμού επεισοδίου» με Ελλάδα και Κύπρο

Ο συντάκτης στον Φιλελεύθερο της Κύπρου , αρθρογράφος και συγγραφέας, Κώστας Βενιζέλος , μιλώντας στον 98.4 , ανέλυσε γιατί ακόμη κι εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοιού, ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τα πάντα στη στρατηγική του στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που εταιρείες κολοσσοί υδρογονανθράκων , ελέω οικονομικής κρίσης από την πανδημία αναστέλλουν τις έρευνες στην Κυπριακό ΑΟΖ. Όπως είπε η Τουρκία στέλνει τα γεωτρύπανα της στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και δυτικότερα προς Κρήτη, θέλοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στις νέες γεωπολιτικές ανακατανομές ισχύος που και η πανδημία έχει επιταχύνει. Η Τουρκία , είπε, καλλιεργεί κλίμα «θερμού επεισοδίου» με Ελλάδα και Τουρκία, την ώρα που οι ΗΠΑ κρατούν ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» και επαφών με τον Ερντογάν και ο ελληνισμός ασχολείται με την πανδημία , χωρίς να κινείται αποφασιστικά στο πεδίο των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών που διαμορφώνονται.

Κ.Λαπαβίτσας : Πέφτοντας στον γκρεμό μετά τον Κορωνοιό , Οικονομία και Κοινωνία ;

Ο οικονομολόγος – καθηγητής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας , μιλώντας στον 98.4 αφού σημείωσε ότι είναι πρωτεύουσας σημασίας η υγεία και ή ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών, σημείωσε με έμφαση ότι η πανδημία αυτή, επηρεάζει με πρωτοφανή τρόπο την παγκόσμια οικονομία και άρα συνιστά ειδική κατάσταση αντιμετώπισης και στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών , όχι μόνο η δημόσια υγεία αλλά και οι οικονομικοί όροι που θα επιβάλουν ή όχι οι κοινωνίες , άρα σε όφελος τους ή σε βάρος τους, την στιγμή ακριβώς που αναδύεται η καθοριστική σφραγίδα του έθνους-κράτους, που εξ ορισμού από μόνο του δεν αρκεί για θετικό πρόσημο, αφού μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος των πολλών. 

Μπιλ Γκέιτς για παγκόσμιο εμβολιασμό: «Νομίζετε ότι έχετε επιλογή – Δεν έχετε όμως καμία επιλογή»!

Τον αναγκαστικό εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού για τον COVID-19 προανήγγειλε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη. 

Πιο συγκεκριμένα ο Γκέιτς είπε: «Δεν έχετε καμία επιλογή. Ο κόσμος κάνει σαν να έχει επιλογή. Αλλά για τον κόσμο η κανονικότητα δεν πρόκειται να επιστρέψει εάν δεν εμβολιάσει πρώτα ο παγκόσμιος πληθυσμός στο σύνολό του».

Η πρώτη μήνυση από αμερικανική πολιτεία κατά της Κίνας για τον κορονοϊό

Eπικαλούμενη μεταξύ άλλων τις βαρύτατες οικονομικές απώλειες που υπέστη εξαιτίας του κορoνοϊού

Μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά την πανδημία κατέθεσε η αμερικανική πολιτεία του Μιζούρι, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις βαρύτατες οικονομικές απώλειες που υπέστη εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στην αγωγή του ο γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Έρικ Σμιτ σχυρίζεται ότι η Κίνα έκανε ελάχιστα για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού και επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της πολιτείας υπέστησαν οικονομική ζημία που ενδεχομένως ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική πολιτεία κατηγορεί επίσης την κινεζική κυβέρνηση ότι επιδείνωσε την πανδημία «συσσωρεύοντας» μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Το σκάνδαλο των Voucher

Ο επαγγελματικός κόσμος της χώρας, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι υπόλοιποι, είναι κατά βάση έντιμοι άνθρωποι ακόμα και αν το κράτος τους αντιμετωπίζει ως «λαμόγια». Βέβαια, ευτυχώς που ασχολήθηκαν επαγγελματίες που θέλουν να εισπράξουν την ενίσχυσή τους εντίμως και έτσι αποκαλύφθηκε όλο το αίσχος. Να το πούμε και σκληρά πολιτικά; Το γεγονός ότι κάποιοι υπουργοί για να βρουν να διαθέσουν 100 εκατ. ξοδεύουν 180 εκατ. δείχνει στην καλύτερη περίπτωση απελπισία και ανικανότητα. Εν προκειμένω ισχύει η εξής ρήση: «Υπουργέ μου, αν θες να κάνεις κάτι τόσο ηλίθιο, φρόντισε να μην το κάνεις με ηλίθιο τρόπο»

Η Γαλλία προτείνει την αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ

Κατά τον πρόεδρο Macron, μόνο η Ευρωζώνη διαφέρει από τις άλλες νομισματικές περιοχές του πλανήτη, επειδή υπάρχει μεν μία κεντρική τράπεζα, η οποία όμως δεν θεωρείται ως η κεντρική τράπεζα της κάθε χώρας μέλους της – με αποτέλεσμα η κάθε μεμονωμένη χώρα να μπορεί να γίνεται στόχος των κερδοσκοπικών επιθέσεων των αγορών. Παρά το ότι λοιπόν πολλά κράτη προσχώρησαν στην ΟΝΕ για να προστατευθούν από τις επιθέσεις στα νομίσματα τους, δέχονται πλέον τις ίδιες, εάν όχι πολύ πιο επικίνδυνες επιθέσεις στα ομόλογα τους. Φυσικά το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να είχε λυθεί εύκολα, με την υπογραφή της κατάλληλης συμφωνίας – κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Βόρειοι, σαν να διακυβεύονται οι ζωές τους. Σύντομα όμως θα έλθουν αντιμέτωποι με την ερώτηση γιατί δεν εγκαταλείπουν οι ίδιοι την Ευρωζώνη αμέσως, εάν θέλουν να διατηρήσουν με βία την οικονομική τους ορθοδοξία που έχει αποτύχει παντού στον πλανήτη. Τότε δεν θα έπρεπε να είναι υπεύθυνοι για τα τεράστια χρέη των άλλων, ενώ θα μπορούσαν να αφοσιωθούν στα αποταμιευτικά τους όργια για να μειώσουν τα δικά τους χρέη. Ουσιαστικά ο Γάλλος πρόεδρος καλεί έμμεσα αλλά ξεκάθαρα τη Γερμανία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν δεν θέλει να συμμετέχει στην έκδοση των ομολόγων Κορώνα – μαζί με τους δορυφόρους της, τους Ολλανδούς και τους Αυστριακούς, τους οποίους ονομάζει βόρειους.