MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ασύμμετρες αλλαγές

Ο κ. Σόιμπλε, προωθεί από καρό τώρα ως διάδοχο της καγκελαρίου τον κ. Merz – έναν άνθρωπο που θεωρείται οπαδός του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, είναι εκλεκτός των τραπεζών, ενώ έχει θητεύσει ως εκπρόσωπος της Black Rock στη Γερμανία, μίας βασικής μετόχου πολλών γερμανικών πολυεθνικών.

Επικαιρότητα

Οι εξελίξεις στη Γερμανία ασφαλώς ενδιαφέρουν την Ελλάδα – αφού πρόκειται πλέον για ένα προτεκτοράτο της, με ένα καθεστώς που διαφέρει ελάχιστα από το αντίστοιχο του Πουέρτο Ρίκο με τις Η.Π.Α. (άρθρο). Στην πραγματικότητα δηλαδή το μόνο κοινό που έχει η Ελλάδα με την Ευρωζώνη είναι το νόμισμα – ενώ όπως η αμερικανική αποικία, εξυπηρετεί ως τουριστικός και μόνο προορισμός την Ευρώπη. Όσον αφορά δε το ότι θα χρειαστεί νέα μνημόνια, όπως αναφέρεται, με αποτέλεσμα να ανησυχούν οι πιστωτές της, σίγουρα δεν ισχύει – αφού έχουν υπογραφεί μνημόνια τουλάχιστον έως το 2060 (ανάλυση).

Παραλληλισμοί και ανισορροπίες

Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων εντός της Ευρωζώνης η οποία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες «φυγόκεντρες δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί εντός της, θα την οδηγήσει αργά ή γρήγορα στη διάλυση – ενδεχομένως δε τη Γερμανία σε μονομερή έξοδο, η οποία όμως θα την απομόνωνε όπως τη δεκαετία του 1930, με τα γνωστά τρομακτικά επακόλουθα.

Ανάλυση 

Το καλοκαίρι του 1931 ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας (Montagu Norman), τον οποίο τότε οι NYT αποκαλούσαν «Μονάρχη μίας αθέατης αυτοκρατορίας», όπως ήταν πρόσφατα ο συνάδελφός του της Fed κ. Bernanke, έγραψε ένα γράμμα στον ομόλογο του της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας – το οποίο ήταν κυριολεκτικά μία «αγωνιώδης έκκληση» για αποφασιστική δράση. 

Ζούμε σε χώρα απατεώνα

Ζούμε σε μια χώρα όπου το νομικό πρόσωπο της κοινωνίας και του έθνους, το Κράτος, συμπεριφέρεται ως το μεγαλύτερο λαμόγιο όλης της επικράτειας, λειτουργώντας καταχρηστικά και δόλια εναντίον των πολιτών που υποτίθεται ότι συστάθηκε να υπηρετεί.

Του Άγη Βερούτη

Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει ευδοκιμήσει το οργανωμένο έγκλημα διότι απλά αυτός ο ρόλος έχει καπαρωθεί από το ελληνικό δημόσιο, και μάλιστα με νομοθετημένη ατιμωρησία.

Ο κλέφτης που κάνει κουμάντο σε αυτή τη χώρα είναι το κράτος.