MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Μία άλλη ερμηνεία της τουρκικής επιθετικότητας - Ο γεωπολιτικός αφανισμός της Ελλάδας

Τους τελευταίους μήνες η τουρκική επιθετικότητα έχει φθάσει σε πρωτοφανή σημεία. Άποψη του γράφοντος είναι ότι μάλλον βρισκόμαστε στην αρχή του φαινομένου. Σε αντίθεση δε με ό,τι γενικώς πιστεύεται, αυτή η επιθετικότητα δεν είναι εκδήλωση ανταγωνισμών στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ούτε προσωπική επιλογή του "σουλτάνου" Ερντογάν. Αποτελεί προϊόν της γεωπολιτικής μετάλλαξης της Τουρκίας. 

Η μετάλλαξη αυτή ξεκίνησε με την πολιτική "εναντίον όλων" που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν. Έσπρωξαν έτσι τις τρεις ευρασιατικές δυνάμεις τη μία στην αγκαλιά της άλλης, σχηματίζοντας το πρόπλασμα αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί ως η πρώτη "Πολλαπλή Δύναμη" (Multi–Power) στην ιστορία. Η προσέγγιση Ρωσίας-Κίνας-Ιράν διαμορφώνει ένα τρίγωνο μέσα στην Ευρασία, η γεωπολιτική βαρύτητα του οποίου ελκύει προς αυτό και άλλες χώρες.

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας - Altmaier: Προειδοποιητικό σημάδι - Με σωστά μέτρα η ύφεση μπορεί να αποτραπεί

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, εκτιμά ότι η ύφεση μπορεί να αποτραπεί με σωστά μέτρα

Ως... προειδοποιητικό σημάδι «βλέπει» ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, στα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία που ανακοινώθηκαν σήμερα (14/8/2019).

«Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι» δήλωσε στη Bild.

Η συνέχεια της ληστείας

Δεν φτάνει μόνο η εκποίηση της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ κοκ., των κοινωφελών δηλαδή επιχειρήσεων που δεν πρέπει ποτέ να ιδιωτικοποιούνται, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διστάσει να ξεπουλήσει ακόμη και τα εξαιρετικά κερδοφόρα ΕΛΠΕ – στα οποία άλλαξε την επιτυχημένη διοίκηση με την προηγούμενη αποτυχημένη, ενώ αναβάθμισε ως διευθύνοντα σύμβουλο τον πιστό συνεργάτη του κ. Λάτση. Αν και αδιανόητο λοιπόν για ένα κράτος με ενεργειακά αποθέματα να ξεπουλάει μία κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση που έχει δικαιώματα στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, τις επίσης κερδοφόρες εταιρείες διανομής ή εμπορίας φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ κλπ.), καθώς επίσης τα εξαιρετικά πολύτιμα δίκτυα ηλεκτρισμού του (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), η ΝΔ δεν δίνει καμία σημασία – ενδεχομένως όχι μόνο για να εξασφαλίσει τεχνητά το ρυθμό ανάπτυξης που υποσχέθηκε (4%), αλλά και με το αζημίωτο.