MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Η δημογραφική κατάρρευση-σοκ

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Ελλάδας είναι το δημογραφικό, όπου αφενός μεν οι νέοι της χώρας έχουν μεταναστεύσει και συνεχίζουν να μεταναστεύουν μαζικά, αφετέρου εισέρχονται παράνομα ξένοι, με τελικό αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο πληθυσμός, το εκλογικό «σώμα» κοκ. Η λύση από την πλευρά των δανειστών είναι εν πρώτοις η διόρθωση του συντελεστή εξάρτησης, έτσι ώστε να πέσει κάτω από τη μονάδα – γεγονός που σημαίνει τη μείωση του πληθυσμού άνω των 65 και κάτω των 15 ετών. Κατ’ επακόλουθο, ο στόχος είναι ο περιορισμός του προσδόκιμου ζωής, καθώς επίσης των γεννήσεων – άρα η μείωση του συνολικού πληθυσμού, με προτίμηση βέβαια αυτές τις δύο ηλικιακές ομάδες.

Από το Αρχείο μας – για να μην ξεχνάμε

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM New York

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Hellas FM New York με τον Δ. Φιλιππίδη

21 Οκτωβρίου 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις,  πΓΔΜ, Συμφωνία

Το χρονικό του προαναγγελθέντος 3ου Μνημονίου - Ο στραγγαλισμός

Μπορεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος το 2015 να ήταν σαφές ("ναι" ή "όχι" σε εκείνο το τελεσίγραφο των δανειστών), αλλά εξαρχής τόσο η τότε εγχώρια αντιπολίτευση όσο και το ευρωιερατείο επιχείρησαν μία μετάθεση, ισχυριζόμενοι πως το πραγματικό δίλημμα ήταν "ευρώ ή δραχμή". Η κυβέρνηση Τσίπρα κατηγορήθηκε πως μεθόδευε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Επίσης, κατηγορήθηκε πως με την προκήρυξη δημοψηφίσματος μετέθεσε την ευθύνη της απόφασης στους πολίτες, λες κι αυτό ήταν κακό.

Το ερώτημα που ουσιαστικά κλήθηκαν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν εάν αποδέχονταν ή όχι την επιστροφή στο μνημονιακό μονοπάτι. Το τελεσίγραφο των δανειστών ήταν δεδομένο πως θα το απέρριπταν κατά κανόνα όχι μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, μικρότερων αντιμνημονιακών κομμάτων και της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής. Με άλλα λόγια, το "όχι" είχε εξαρχής τις προϋποθέσεις να συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος παρότι πραγματοποιήθηκε με κλειστές τις τράπεζες και με ουρές στα ΑΤΜ.

ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% το 2018 – Aύξηση χρέους στο 181,2%

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ πέτυχε το 2018 η Ελλάδα σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑT σήμερα.

Με βάση τα πρότυπα της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος ( ESA 2010), το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, που εξαιρεί τα έξοδα για την εξυπηρέτηση του χρέους, ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με το 4,4% του ΑΕΠ της πρώτης εκτίμησης του Απριλίου και υψηλότερο από το 3,8% του 2017. 

Ο Ερντογάν επιχειρεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μέσω Συρίας

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία συνιστά κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια επιθετική ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και έχει αιματοκυλήσει την περιοχή με θύματα εκατοντάδες αμάχους. Δεν θα πρέπει βεβαίως να ξεχνά κανείς ότι ο Ερντογάν έχει υπερεξοπλιστεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία αλλά και τις χώρες της ΕΕ. Επομένως τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν πλέον οι πολιτικές ηγεσίες των εν λόγω χωρών καθώς και οι δήθεν διαμαρτυρίες τους αποτελούν κούφια λόγια. Διότι όταν είχαν τον χρόνο και τις δυνατότητες να επιβάλλουν εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία όχι μόνο δεν το έπραξαν αλλά απεναντίας αύξησαν τις πωλήσεις σύγχρονων οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα. Έτσι η Τουρκία έχοντας εξοπλιστεί σαν αστακός ουδόλως πλήττεται πλέον από την δήθεν αναστολή πωλήσεων όπλων που της επέβαλαν ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.