MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ι.Μάζης: Γεωπολιτικά Παιχνίδια και Πολεμικές Συνέπειες

Είναι «ανέκδοτο» να πιστεύει κάποιος ότι η Συρία του Άσαντ θα έριχνε χημικά, όταν βρίσκεται στη καλύτερη φάση για αυτήν του εσωτερικού πολέμου και όταν έχει την ομπρέλα προηγμένων συστημάτων της Ρωσίας για να υποστηρίξει την αντεπίθεση της, σε μία περιοχή όπου τον έλεγχο έχουν δυνάμεις και παρακλάδια φανατικών ισλαμιστών, είπε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, στο Ράδιο 9.84.

Είναι οι Ελληνες τεμπέληδες;

Του Θεόδωρου Κατσανέβα

Το Παγκάλειο αξίωμα ότι "μαζί τα φάγαμε" βρίσκει ευήκοους υποστηρικτές στους κύκλους του ευρωραγιαδισμού και διαδίδεται πολλαπλασιαστικά από τα συστημικά ΜΜΕ για αυτονόητους λόγους. Αφού μαζί τα φάγαμε, μαζί πλούσιοι και φτωχοί, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, πρέπει μαζί να τα πληρώσουμε. Τα κεφάλια μέσα λοιπόν, ζήτω ο ευρωραγιαδισμός και το "πάση θυσία στο ευρώ".

Τελευταία κυκλοφόρησε ένα εξυπνακίστικο καταγγελτικό κείμενο για τους νεόκοπους συνταξιούχους, τους τεμπέληδες δημόσιους υπάλληλους, τις άγαμες θυγατέρες και τις όποιες παρακμιακές καταστάσεις που πράγματι υπήρξαν ως απότοκος του πελατειακού κράτους. Τα φαινόμενα αυτά ήταν και είναι απαράδεκτα. Αλλά το οικονομικό κόστος τους είναι αντικειμενικά υποπολλαπλάσιο από το κόστος των αμυντικών δαπανών μετά μιζών, και τις επιθέσεις και τα κόλπα των αγορών, (με swaps κλπ.) σε βάρος της χώρας μας με την ευλογία της ευρωζώνης.

Η μετατροπή των χρεών σε χρήματα

Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή λύση, όσον αφορά την αποφυγή ενός παγκοσμίου κραχ – λόγω της συνεχιζόμενης υπερχρέωσης, η οποία επιβραδύνει νομοτελειακά το ρυθμό ανάπτυξης με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ, οπότε να αυξάνονται οι κίνδυνοι μαζικών αθετήσεων πληρωμών.

Ανάλυση

Όλο και πιο συχνά ακούγεται τον τελευταίο καιρό ο όρος «χρήματα από το ελικόπτερο», ο οποίος σημαίνει παραστατικά το τύπωμα νέων χρημάτων και το μοίρασμα τους απ’ ευθείας στα νοικοκυριά – με στόχο την άνοδο της κατανάλωσης, οπότε των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης. Η αιτία είναι το ότι, το καπιταλιστικό σύστημα μοιάζει με ένα αεροπλάνο, το οποίο είναι αδύνατον να πετάει οριζόντια χωρίς να γκρεμιστεί, αλλά μόνο προς τα επάνω – γεγονός που σημαίνει πως είτε αναπτύσσεται, είτε καταρρέει.