MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Η αποδολαριοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου με αριθμούς

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα σε δολάρια ΗΠΑ στις κεντρικές τράπεζες μειώνονται, όπως και η επιρροή των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τα περιφερειακά νομίσματα και τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών να καλύψουν το κενό.


Η επιβολή εμπορικών περιορισμών και κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον ορισμένων εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν, της Κούβας, της Βόρειας Κορέας, του Ιράκ και της Συρίας ήταν πολιτικά αναποτελεσματική και απέδωσαν αντίθετα προς τις δυτικές οικονομίες. Ως αποτέλεσμα, το δολάριο ΗΠΑ χάνει το ρόλο του ως κύριου νομίσματος για τη διευθέτηση διεθνών επιχειρηματικών απαιτήσεων.
 

Κύρα Αδάμ : Αιγαίο: Αδύναμες επιχειρησιακά η Τουρκία και πολιτικά η Ελλάδα

Η Άγκυρα εφαρμόζει στην πράξη πολιτική «ασκήσεων επί χάρτου», δεδομένου ότι τις διεκδικήσεις αυτές μπορεί να τις πετύχει μόνο σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο και όχι σε στρατιωτικό
 
Αυτήν την περίοδο η Τουρκία δεν έχει τις δυνατότητες να επιχειρήσει συνολική επιθετική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας (αν και παραμένει ενεργή η πιθανότητα επικίνδυνης, στιγμιαίας έστω, επιθετικής ενέργειας σε βάρος της χώρας).
  • Από την Κύρα Αδάμ
Αλλωστε με τις υποχωρήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων σταδιακά και χρονικά σε νομικό και διπλωματικό πλαίσιο, η Τουρκία παγιώνει τις διεκδικήσεις αυτές σε βάρος της Ελλάδας. Ετσι, η Τουρκία εφαρμόζει στην πράξη πολιτική «ασκήσεων επί χάρτου» σε βάρος της Ελλάδας, δεδομένου ότι τις διεκδικήσεις αυτές μπορεί να τις πετύχει μόνο σε νομικό και πολιτικό επίπεδο και όχι σε στρατιωτικό.
 

Τι λένε νέες έρευνες στις ΗΠΑ για παρενέργειες των εμβολίων κατά Covid

Από χθες το Κέντρο Λοιμώξεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά παρενέργειες των εμβολίων και συγκεκριμένα
κατά πόσον η αναμνηστική δόση του δισθενούς εμβολίου της Pfizer κατά Covid μπορεί να προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνω των 65 ετών. Το Κέντρο αναφέρει πως δεν έχει διαπιστωθεί κάτι ανάλογο με το άλλο δισθενές, της Moderna όμως και ότι δεν είναι βέβαιο πως πράγματι υπάρχει η συγκεκριμένη παρενέργεια στης Pfizer. Επιμένει ότι γνωστοποιεί το ζήτημα τονίζοντας πως έχει απλώς κάποιες ενδείξεις περί αυτού. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κέντρο δεν έχει σχολιάσει το θέμα.
 
Ρωτήθηκε σχετικά ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Χρούσος. Θεωρεί το θέμα γνωστό. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό! Μικρό το κόστος, τεράστιο το όφελος. Δεν ξενίζει τους επιστήμονες η πολύ σπάνια πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικού στους άνω των 65 ετών, κάποιες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους με το δισθενές εμβόλιο της Pfizer.  Το CDC δεν μας λέει κάτι καινούργιο. Το εμβόλιο αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος. Άλλωστε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, έχει και τον παλιότερο ιό και το καινούργιο στέλεχος μέσα».