MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Ι.Μάζης : Σε πολτοποίηση η Μέση και Εγγύς Ανατολή

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και γεωπολιτικός Ιωάννης Μάζης , μιλώντας στον 98.4 έκανε λόγο για ιστορικές στιγμές, με την πλήρη απαξίωση ΗΠΑ και Ευρώπης στην προβολή ισχύος, που οδηγεί όχι μόνο σε αποσταθεροποίηση την Μέση Ανατολή, αλλά και σε υπονόμευση την ίδιας της Ευρώπης. Η Ρωσία γίνεται στη Συρία ο ευρύτερος ρυθμιστής της περιοχής, ενώ η Τουρκία προκειμένου να περάσει τα θέλω της στη Συρία, θα δημιουργήσει θέματα και στην ζώνη του άλλοτε Μαγκρέπ, ιδίως δε στην Αλγερία. 

Η κοινωνία των σκλάβων χρέους

Κατασκευάσθηκε μετά την άνοδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και δεν ξέρει δυστυχώς να απαντήσει στις κατηγορίες που εισπράττει – έχοντας μετατραπεί πλέον σε θύμα και πιστεύοντας πως πράγματι ισχύουν. Δεν μπορεί να καταλάβει πως αυτή στηρίζει το σύστημα που την εκμεταλλεύεται και την έχει υποδουλώσει – ενώ την οδηγεί στην καταστροφή και στο χάος. Θεωρεί δε πως αφού ο κομμουνισμός κατέρρευσε, ο καπιταλισμός αποτελεί την μοναδική εναλλακτική λύση – χωρίς να κατανοεί πως το σημερινό σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς, έτσι όπως λειτούργησε τη χρυσή τριακονταετία. Αντί τώρα να αγωνισθεί και να πολεμήσει για την επαναφορά του, έχασε τον προσανατολισμό της, έχοντας ουσιαστικά εξουδετερωθεί – κάτι που δεν θα πληρώσει ακριβά μόνο η ίδια, αλλά και οι ελίτ που το επέβαλλαν. Συμπερασματικά λοιπόν η κοινωνία των σκλάβων δεν μπορεί να καταλάβει, χειραγωγούμενη μέσω του φόβου και της τρομοκρατίας που εισπράττει ότι, έχει κάθε δικαίωμα να καταστρέψει αυτή εκείνο το σύστημα που προσπαθεί να την καταστρέψει.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Λοϊζο. tvKosmos

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Λοϊζο. tvKosmos

15 Οκτωβρίου 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Συρία, Τουρκία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την IPO της Saudi Aramco

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την IPO της Aramco 

Από σχεδόν την ίδια στιγμή που η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την πρόθεση της να προχωρήσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά για την Saudi Aramco, εισάγοντας τις μετοχές σε διαπραγμάτευση τόσο στο Χρηματιστήριο της χώρας και παράλληλα σε ένα διεθνές χρηματιστήριο, η λίστα των διεθνών χρηματιστηρίων που μπορούν να «φιλοξενήσουν» τον ενεργειακό γίγαντά συνεχώς μειώνεται. 

Αυτό οφείλεται σε μια απλή εξίσωση.

Όσο περισσότερα γνωρίζουν οι επενδυτές για τη Σαουδική Αραβία και την Aramco, τόσο λιγότερο ελκυστική είναι η προοπτική να έχουν συνεργασία με το Βασίλειο.

Foreign Policy: Οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους απελευθερώνουν τους τζιχαντιστές του ISIS από τις φυλακές της Συρίας

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τουρκικά στρατεύματα και Σύριοι ισλαμιστές – σύμμαχοί τους, «μεταβαίνουν σε φυλακές και απελευθερώνουν κρατούμενους του ISIS – κατηγορώντας στη συνέχεια τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» 

Οι τουρκικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν την εισβολή στο έδαφος της Συρίας, απελευθερώνουν κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), «εκτελούν Κούρδους κρατούμενους και σκοτώνουν άοπλους αμάχους», υποστηρίζει το Foreign Policy, δίνοντας μάλιστα και σχετικό βίντεο στη δημοσιότητα.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τουρκικά στρατεύματα και Σύριοι ισλαμιστές σύμμαχοί τους, «μεταβαίνουν σε αφύλακτες φυλακές και απελευθερώνουν κρατούμενους του ISIS – κατηγορώντας στη συνέχεια τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) γι'αυτό.