MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Η ακρίβεια «καταπίνει» την αύξηση του κατώτατου μισθού

Τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και την επιστροφή σε νέα μεγαλύτερα δίδυμα ελλείμματα και χρέη αποτυπώνει η ετήσια έκθεση του 2022 του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.


Συγκεκριμένα, η αύξηση του κατώτατου μισθού (9,7% το 2022) δεν κατόρθωσε να ισορροπήσει την κατάσταση καθώς τον Απρίλιο ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απολέσει το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18%ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.

ΑΡΘΡΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΜΑΚΗ : Erdoganomics: Πληθωρισμός 70%, επιτόκια 14%!

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης, μέλος του ΙΗΑ


Στην γειτονική Τουρκία οι οικονομικές θεωρίες του προέδρου της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, στηρίζονται σε θολές θρησκευτικές και πολιτικές «κατευθύνσεις» του ισλάμ, αλλά έχουν καταστροφικές συνέπειες για την Τουρκική οικονομία.

Τα Erdoganomics, με την αναγκαία για την εφαρμογή τους αυταρχική διακυβέρνηση του ΑΚΡ και των Γκρίζων Λύκων, έχουν προκαλέσει πάρα πολλές παρενέργειες στην Τουρκική οικονομία, οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι εξής: