MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

El Erian: Γιατί οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι καταδικασμένες σε αποτυχία - Πού οδηγεί η στείρα στρατηγική της Δύσης

Τρία καίρια ερωτήματα…


Τρία καίρια ερωτήματα σε σχέση με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία θέτει με άρθρο του στο Project Syndicate o διακεκριμένος οικονομολόγος και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Mohamed El Erian… 
 
Όπως επισημαίνει, έχουν παρέλθει πέντε μήνες από τότε που η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σκληρές οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, μια χώρα που ανήκει στους G20 και η οποία την παραμονή της εισβολής της στην Ουκρανία ήταν η ενδέκατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. 
 
Ενώ οι κυρώσεις τους μήνες που μεσολάβησαν σταδιακά ενισχύονταν, η συζήτηση για την αποτελεσματικότητά τους, τις ευρύτερες επιπτώσεις τους στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα επόμενα βήματα της Δύσης μαίνεται.

«Θέλουν όλη την Ελλάδα Ίμια τα σούργελα που ενοχλούνται από το ιστορικό μας παρελθόν»-Γ.Κοντογιώργης

«Θέλουν να διδάσκουν τη λογική του προσαρτήματος, να κάμψουν τον αντιστασιακό χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας …Γι ΄ αυτό και δεν θέλουν να διδάσκεται η οποιαδήποτε ελληνική κληρονομιά . Διότι η ελληνική κληρονομιά έρχεται σε αντίθεση με τους νέους επισκέπτες μας…Δεν θέλουν τη λογική της ενσωμάτωσης αλλά της πολυεθνικότητας της ελληνικής κοινωνίας για να μπορούν αυτοί να διαιτητεύουν…»

Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστήμιου Γιώργος Κοντογιώργης σε μία χειμαρρώδη συνέντευξη στο militaire.gr που ξεκινά από τον Θουκυδύδη και φθάνει στις ημέρες μας. Αφορμή για τη συζήτηση το βιβλίο του κ.Κοντογιώργη «Η δημοκρατία και ο πόλεμος στον Θουκυδίδη», από τις εκδόσεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ.