MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Οι καταστροφικές πυρκαγιές κραυγάζουν ότι πρέπει να αλλάξουμε δόγμα πυρόσβεσης

Οι εν εξελίξει καταστροφικές πυρκαγιές μας υποχρεώνουν να επανέλθουμε σε έναν κρίσιμο παράγοντα για την αντιμετώπισή τους. Ας ξεκινήσουμε από το προφανές: Οι πυρκαγιές είναι ενδημικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο ήδη διαφαινόμενος βαρύς απολογισμός, αλλά και οι καταστροφές των προηγούμενων ετών, εκτός του ότι αναδεικνύουν τις διαχρονικές παθογένειες, αναδεικνύουν και την άμεση ανάγκη να αλλάξει το μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο δόγμα για τη δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα.
 

Θα απολογηθεί επιτέλους το «επιτελικό κράτος» για την παράδοση της χώρας στις φλόγες μέχρι το Χαλάνδρι ; Η ευθύνη της αντιπολίτευσης

Κρυμμένη μονίμως πίσω από επικοινωνιακά τρικ ,η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το σοβαρό θέμα των πυρκαγιών ακριβώς όπως περιγράφεται στο σχεδιάγραμμα της φωτογραφίας: δεν κάνει απολύτως τίποτα σε επίπεδο πρόληψης, στέλνει 112 όταν το κακό έρχεται και μετά από το πέρασμα της καταστροφής υπόσχεται ότι …θα πάρει μέτρα για του χρόνου! Τα μόνα «μέτρα» που παίρνει είναι να μισθώνει όλο και περισσότερα και ακριβότερα ιδιωτικά μέσα πυρόσβεσης , αμφίβολης χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας.
 
Όταν σπανίως δέχεται πιεστική κριτική για την προκλητική πλέον απραξία της χρησιμοποιεί με εξοργιστική πλέον ευκολία την τραγωδία στο Μάτι!
 

Η επιχειρηματική ελίτ του «made in Italy» αδειάζει τον Μπάιντεν για τα μάτια του Σι Τζινπίνγκ-Νότης Μαριάς

Σύνοδος Κορυφής την Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023. *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

 
Γράφει ο
Νότης Μαριάς
Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,
πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com
 
Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα 24ωρα από την υπογραφή στο Πεκίνο του τριετούς δεκαεπτασέλιδου οικονομικού Σχεδίου Δράσης ανάμεσα στη Μελόνι με την κινεζική ηγεσία και σύσσωμος ο ιταλικός τύπος (www.ilsole24ore.com 6/8/2024 & www.ilgiornale.it 7/8/2024) με πηχυαίους τίτλους πρόβαλε ότι η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Dongfeng Motor Group για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων στην Ιταλία (www.reuters.com 6/8/2024). Στο πλαίσιο αυτό η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο στην επένδυση (www.corriere.it 6/8/2024), ενώ στο επενδυτικό σχέδιο θα συμμετάσχουν και ιταλικές εταιρείες (www.swissinfo.ch 8/6/2024) με στόχο τη δημιουργία ενός hub ηλεκτρικών οχημάτων για όλη την Ευρώπη (www.ansa.it 6/8/2024 & www.lastampa.it 7/8/2024).
 

Ο Ν.Τραμπ μηνύει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για «πολιτικό διωγμό»

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος ζητά αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέβαλε μήνυση και αγωγή εναντίον του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, απαιτώντας αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για απόπειρα «πολιτικού διωγμού» του όταν έγινε έρευνα στην κατοικία του στη Φλόριντα από το FBI.