MOTD
Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.
Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
Τα Σκόπια οδεύουν προς... διχοτόμηση: Ο Γ. Ιβανόφ πραξικοπηματικά δεν αναγνώρισε την αλβανική γλώσσα
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Προς σύγκρουση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών οδεύουν τα Σκόπια καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε την ίδια μέρα η Βουλή των Σκοπίων, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα καθιστώντας την δηλαδή επίσημη γλώσσα.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής, ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Το ισραηλινό θαύμα
Η χώρα, με έκταση ίση με την Πελοπόννησο, σε μία εξαιρετικά προβληματική περιοχή και με εχθρικό φυσικό περιβάλλον, έχει σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα, ενώ θεωρείται η τρίτη πιο σταθερή οικονομία στον πλανήτη – έχοντας ιδρυθεί μόλις πριν από 70 περίπου χρόνια, με αρχικό πληθυσμό λιγότερο από την Κύπρο.
«Η συμμετοχή του κράτους στο σχεδιασμό της οικονομίας, καθώς επίσης στον έλεγχο της, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ισραήλ – θυμίζοντας σε κάποιο βαθμό το εθνικοσοσιαλιστικό μοντέλο, το οποίο είναι από πολλούς παρεξηγημένο επειδή το συνδέουν λανθασμένα με το ναζισμό και με το Χίτλερ, παρά το ότι ήταν το δημιούργημα πολύ ικανών οικονομολόγων».
Τύπος Κρίσης 3: Ο ασφαλισμένος
Φωτεινή Μαστρογιάννη
Ο ασφαλισμένος είναι ο τρίτος τύπος ανθρώπου που παρουσιάζεται στην κρίση σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των Χαρτ και Νέγκρι.
Στον τύπο αυτό περιλαμβάνουν τον σημερινό άνθρωπο που παρακολουθείται διαρκώς όπως είχα αναφέρει και στο κείμενό μου «Σε βλέπω» για τον περιορισμό της ατομικής ελευθερίας μέσω του ηλεκτρονικού χρήματος όπου θα καταγράφονται όλες οι κινήσεις του ατόμου με ψευτοδικαιολογία την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά στην ουσία για πλήρη επιτήρηση και απομάκρυνση των αντιιφρονούντων με κλείσιμο των τραπεζικών τους λογαριασμών (Χέρινγκ) και με τη γενικότερη ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων του ανθρώπου (Ραμονέ).
Λέξεις κλειδιά :
Ελίτ,
Κοινωνία,
Ολιγαρχία,
Ολοκληρωτισμός,
Πολίτες,
Υπονόμευση,
Φόβος,
Χρεοκρατία,
Big Brother
Κύπρος-Γαλλία συμμαχία; - Το Παρίσι αναλαμβάνει την θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια της Λευκωσίας
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Μια πολύ σημαντική συμφωνία αμυντικής και στρατιωτικής φύσεως η οποία επί της ουσίας δίνει το δικαίωμα στην Γαλλία να υπερασπιστεί τις επενδύσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεπώς τις εργασίες της γαλλικής TOTAL, θα κυρώσει η κυπριακή Βουλή, με βάση την οποία οι γαλλικές ΕΔ αποκτούν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν, οποιαδήποτε στιγμή, τα στρατιωτικά λιμάνια και τα αεροδρόμια τoυ νησιού.
Το ζήτημα όμως είναι άλλο:
Είναι πραγματικά διαθέσιμη η Γαλλία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Στρατιωτικά σαφώς και είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από την Τουρκία και είναι σε θέση να στείλει επαρκείς αεροναυτικές δυνάμεις ώστε η Άγκυρα να μην τολμήσει να προχωρήσει σε παρανοϊκές ενέργειες.
Λέξεις κλειδιά :
Άμυνα,
Γαλλία,
Κοιτάσματα,
Κύπρος,
Ορυκτός Πλούτος,
Συμμαχία,
Συμφωνίες
Όλα αλλάζουν στην Α.Μεσόγειο: Η Shell μπαίνει στο «παιχνίδι» του κυπριακού φυσικού αερίου!
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη έχουμε στην ανατολική Μεσόγειο η οποία μπορεί να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισοροπίες καθώς η Βρετανία και η Ολλανδία μπαίνουν στο «παιχνίδι» των υδρογονανθράκων διαμέσου του πετρελαϊκού «μεγαθήριου» της Shell.
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη έχουμε στην ανατολική Μεσόγειο η οποία μπορεί να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισοροπίες καθώς η Βρετανία και η Ολλανδία μπαίνουν στο «παιχνίδι» των υδρογονανθράκων διαμέσου του πετρελαϊκού «μεγαθήριου» της Shell.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να αλλάξει την βρετανική στάση έναντι της Άγκυρας καθώς προβλέπει εκμετάλλευση και του κυπριακού αλλά και του ισραηλινού φυσικού αερίου.
Όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία, το Ισραήλ δεν θέλει καμία σχέση με την Τουρκία και αυτό οι Βρετανοί το γνωρίζουν.
Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί είναι από τους βασικότερους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν και της ουσιαστικής κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.
Ένας βασικός λόγος ήταν ακριβώς το γηγονός ότι η Shell ήταν εκτός του παιχνιδιού των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό όμως τώρα μπορεί να αλλάξει.
Λέξεις κλειδιά :
Εταιρίες,
ΗΠΑ,
Κοιτάσματα,
Κύπρος,
Πετρέλαια,
Συμμετοχή,
Συμφέροντα
Η επιλογή μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης
Η Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια βαθιάς κρίσης, είναι ξανά υποχρεωμένη να διαλέξει θύτη: είτε τη Γερμανία, είτε το ΔΝΤ, αφού τελειώνει η τρίτη δανειακή σύμβαση που τη βρίσκει σε μία τρισχειρότερη κατάσταση σε σχέση με το 2010.
Επικαιρότητα
Για να μπορέσει κανείς να προβλέψει το μέλλον είναι σωστό να εξετάζει τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες στο παρελθόν, οι οποίες αντιμετώπισαν ανάλογες συνθήκες – όπου πιο κοντά σε όλα αυτά που βιώνουμε στην Ελλάδα είναι η υπαγωγή της Ν. Αφρικής στο ΔΝΤ, καθώς επίσης τα αποτελέσματα που είχε τότε και σήμερα. Στην τραγική περιπέτεια της χώρας έχουμε αναφερθεί ήδη από το 2013, επιλέγοντας εδώ το εξής μέρος της ανάλυσης μας:
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)